A száguldó európai energiaárak idején ismét felmerül a kérdés, hogy mi akadályozza meg Európát abban, hogy az amerikai gáztermelést jelentősen bővítő hidraulikus rétegrepesztést alkalmazza. A palagáz kitermelését segítő eljárással szemben a kontinensen erős a közvélemény gyanakvása, ráadásul a körülmények is mások, mint az Egyesült Államokban.

Smoke rises from the Preston New Road drill site where energy firm Cuadrilla Resources have commenced fracking (hydraulic fracturing) operations to extract shale gas, near the village of Little Plumpton, near Blackpool, north west England on October 16, 2018. - Anti-fracking protesters took to the streets again on Tuesday as work continued on Britain's first horizontal shale-gas well after the High Court in London dismissed a last-minute request for an injunction.
Az egyik brit palagázmező
Fotó: Oli Scarff / AFP

Azonban miután 2021-ben az unió 155 milliárd köbmétert importált az orosz gázból, az új források megtalálása kulcsfontosságú lehet. Az eddigi lépések, mint 

az LNG-szállítások, a megújuló energiaforrások használatának növelése, a fűtés korszerűsítése és hasonló megoldások azonban az idén csak 102 milliárd köbmétert pótolhatnak a hiányzó szállításokból.

Mindeközben az új brit miniszterelnök, Liz Truss a múlt héten bejelentette, hogy megszünteti az országban 2019-ben az eljárásra bevezetett moratóriumot. Noha Nagy-Britannia már nem része az EU-nak, a döntés ismét fellobbanthatja a palagáztermeléssel kapcsolatos vitákat azokban az országokban is, ahol korábban a kormányzati tilalom ellehetetlenítette a technológia használatát.

Többek között Németország, Franciaország, Hollandia és Bulgária döntött a repesztéses eljárás tiltásáról, míg a brit szigeteken is csak két hasonló kút üzemel a moratóriumot megelőző időből.

Bár bizonyos becslések szerint az unió területén nagyobb készletek találhatók palagázból, mint az Egyesült Államokban, 

a kontinensen egyedül az orosz gáztól már régóta szabadulni vágyó Ukrajnát kivéve sehol nem folyik ezen készletek érdemi kiaknázása. Azonban hiába a magas készletek, az európai termelést korlátozza, hogy szemben az óceán túlpartján tapasztalhatóval, a népsűrűség jóval magasabb és a lakossági ellenállás is nagyobb az eljárással szemben. A technológia pedig növeli a földrengések gyakoriságát. 2013-ban egy London közeli kis falunál tüntetők akadályozták meg a fúrások folytatását, sőt egy évvel korábban hasonló események zajlottak Lengyelországban is – olvasható az Oil Price összefoglalójában.

Protest in front of the Court House in Sofia, Bulgaria on 31 May 2022 against the exploration and extraction of gas by the method of hydraulic fracturing.
Bulgáriában tüntetnek a hidraulikus repesztéses eljárás ellen
Fotó: Hristo Vladev / AFP

Az olyan olajóriások, mint az Exxon, a Chevron vagy a TotalEnergies, lengyel projektjeiket nemcsak a lakossági ellenállás, de a tesztfúrások alacsony hozama miatt is megszüntetni kényszerültek. A gyenge eredményeket hozó fúrások kérdőjeleket vethetnek fel a jelentős gázvagyonról szóló becslések pontosságával kapcsolatban is. További problémát jelent, hogy a föld mélyén található nyersanyagok az európai szabályozás értelmében az állam tulajdonát képezik, szemben az amerikai szabályokkal, ahol a földek tulajdonosai is profitálnak a termelésből.

A közvélemény meggyőzése érdekében a brit kormány és több vállalat is javasolta, hogy az érintettek kapjanak közvetlen kifizetéseket, ám ezt környezetvédő csoportok ellenezték, vesztegetési pénznek nevezve ezeket a pénzeket. 

Az európai népsűrűség ráadásul háromszorosa az amerikaiénak, így a beruházások szinte biztosan valamilyen helyi közösség érdekeibe ütköznek. 

A palagáztermelés ráadásul az Egyesült Államokban is az olyan területeken futott fel, mint a Permi-medence vagy Észak-Dakota. Ez utóbbi, csaknem két magyarországnyi területű állam mindössze mintegy 770 ezer embernek ad otthont.

 

Korábban a Gazprom is úgy értékelte helyzetét, hogy mivel nehéz olyan európai területet találni, ahol nem laknak, ám a termeléshez elegendő víz rendelkezésre áll, ezért nem kell tartania a palagáz támasztotta versenytől. Ráadásul az orosz termelés költségei mindössze hatodát jelentik a brit palagázénak.

A legtöbb európai ráadásul az évtizedes amerikai tapasztalatok ellenére kipróbálatlannak tartja a technológiát, amely környezeti szempontból is problémás lehet. Noha a gáz tisztábban ég, mint a szén, amelyre Európa az orosz gázkorlátozások hatására átállni kényszerül, a repesztéses eljárás során jelentős mennyiségű metán és szén-dioxid jut a légkörbe, ellensúlyozva ezeket az előnyöket.

A palagáztermelés növelése Magyarországon is felmerült, kérdés, hogy ez mennyiben lesz elegendő a hazai fogyasztás fedezésére.