BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem hagyományos földgázmezőt kutat az MVM, már fúrtak is

Az első kutat már le is fúrták. Ígéretesnek tartják az első tesztek alapján.

Az MVM csoporthoz tartozó MVM CEEnergy Zrt. a szénhidrogén-bányászati stratégiájának megvalósításának első elemeként részt vesz a Corvinus projektben. A projekt célja egy magyarországi, nem hagyományos földgázmező felkutatása, a mező fejlesztése és kiaknázása.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A társaság közleménye szerint a projektet az az 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalat végzi, amelynek az egyik fele az MVM CEEnergy tulajdona, a másik a Horizont General LLC-é. Utóbbi az amerikai székhelyű Aspect Holdings LLC. leányvállalata. Az első, Nyék-6A kút lefúrása befejeződött.

 „A fúrás és az azt követő termelési teszt műszaki és geológiai szempontból pozitívnak és perspektivikusnak mondható” – írta az MVM.

 

Télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet a kormány.

Már volt egy rendelet

Az MVM gáztermelésben játszott majdani szerepéről a napokban kormányrendelet is megjelent. Ebben szó van a hazai gáztermelés működési környezetének vonzóbbá tételéről, és érintett projektjei engedélyezésének felgyorsításáról. Arról, hogy a hazai gázellátás biztonságának növelése érdekében egyebek mellett a nem hagyományos szerkezetben lévő gáz kinyerésére kell fókuszálni, már többször beszélt Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A  hazai gáztermelés növelése része a július derekán bejelentett energiaellátási válságintézkedéseknek is.

Kicsiben a Molnál működik

Ilyen gázt a Mol kis mennyiségben most is felhoz, a TXM azonban felhagyott a látványos méretűnek remélt, hasonló projektjével. Az érintett makói gázkinccsel az volt a probléma, hogy olyan mélyen volt, ahol a magas hőmérséklet és nyomás miatt nem lehetett kinyerni a polgári forgalomban akkor hozzáférhető eszközökkel. Ez azért fontos, mert nem vagy nem elsősorban pénz kérdése volt a lelőhely kiaknázása. Azokban az országokban, ahol nagy mennyiségben és viszonylag olcsón bányásszák a nem hagyományos gázt, az a felszínhez sokkal közelebb található, és a magyarországival sokkal (néhány százmillió évvel) „érettebb”, azaz a szerkezetből könnyebben kinyerhető. E kinyerés jellemzően vizes repesztéses eljárással, azaz kisebb, föld alatti robbantásokkal történik. A miniföldrengéseket előidéző eljárást sok országban betiltották annak környezeti kockázatai miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.