Az MVM csoporthoz tartozó MVM CEEnergy Zrt. a szénhidrogén-bányászati stratégiájának megvalósításának első elemeként részt vesz a Corvinus projektben. A projekt célja egy magyarországi, nem hagyományos földgázmező felkutatása, a mező fejlesztése és kiaknázása.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A társaság közleménye szerint a projektet az az 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalat végzi, amelynek az egyik fele az MVM CEEnergy tulajdona, a másik a Horizont General LLC-é. Utóbbi az amerikai székhelyű Aspect Holdings LLC. leányvállalata. Az első, Nyék-6A kút lefúrása befejeződött.

 „A fúrás és az azt követő termelési teszt műszaki és geológiai szempontból pozitívnak és perspektivikusnak mondható” – írta az MVM.

 

Télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet a kormány.

Már volt egy rendelet

Az MVM gáztermelésben játszott majdani szerepéről a napokban kormányrendelet is megjelent. Ebben szó van a hazai gáztermelés működési környezetének vonzóbbá tételéről, és érintett projektjei engedélyezésének felgyorsításáról. Arról, hogy a hazai gázellátás biztonságának növelése érdekében egyebek mellett a nem hagyományos szerkezetben lévő gáz kinyerésére kell fókuszálni, már többször beszélt Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A  hazai gáztermelés növelése része a július derekán bejelentett energiaellátási válságintézkedéseknek is.

Kicsiben a Molnál működik

Ilyen gázt a Mol kis mennyiségben most is felhoz, a TXM azonban felhagyott a látványos méretűnek remélt, hasonló projektjével. Az érintett makói gázkinccsel az volt a probléma, hogy olyan mélyen volt, ahol a magas hőmérséklet és nyomás miatt nem lehetett kinyerni a polgári forgalomban akkor hozzáférhető eszközökkel. Ez azért fontos, mert nem vagy nem elsősorban pénz kérdése volt a lelőhely kiaknázása. Azokban az országokban, ahol nagy mennyiségben és viszonylag olcsón bányásszák a nem hagyományos gázt, az a felszínhez sokkal közelebb található, és a magyarországival sokkal (néhány százmillió évvel) „érettebb”, azaz a szerkezetből könnyebben kinyerhető. E kinyerés jellemzően vizes repesztéses eljárással, azaz kisebb, föld alatti robbantásokkal történik. A miniföldrengéseket előidéző eljárást sok országban betiltották annak környezeti kockázatai miatt.