India pénzügyminisztere csütörtökön bejelentette, hogy az országban tomboló kezelése érdekében az ország nem fog felhagyni az Oroszországból származó olaj behozatalával – számolt be a Reuters.

Oil,Barrels,With,Flags,Of,Russia,And,India,-,3d
Fotó: Shutterstock

Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter szerint az ország inflációkezelő stratégiájának része az folytatása, és szerinte más országok is hasonlóan járnak el.

A háború kérdésében India a kezdetektől fogva semleges állásponton helyezkedett el.

A világ második legnépesebb országa a nyugati nyomás ellenére nem ítélte el Oroszország februári ukrajnai invázióját, és a válság diplomáciai megoldására, valamint az erőszak megszüntetésére szólította fel a feleket.

Körvonalazódik az orosz olaj árplafonja – döntés küszöbén a G7

A pénteki G7-tárgyalás legfontosabb témája az orosz kőolaj árának korlátozása. A hetek pénzügyminiszterei a hírek szerint egyetértenek abban, hogy az árak korlátozásával hatékonyan fel lehetne lépni Oroszország ellen, miközben ezzel a világra nehezedő energiaválságot is enyhíteni lehetne. A tervet azonban még számos ország elgáncsolhatja, a többi között az európai uniós tagországok vagy India.

Oroszország évtizedek óta India legnagyobb beszállítója a fegyverek és védelmi eszközök terén.

Sitharaman elmondta, hogy India Oroszországból származó nyersolajszállításai február óta az összes import 12-13 százalékára emelkedtek a korábbi 2 százalékról.

India a világ harmadik legnagyobb nyersolajfogyasztója és importőre.

„Elismerésemet fejezem ki a miniszterelnök államférfiúi képességeiért, hogy globálisan biztosította: minden országgal fenntartottuk a jó diplomáciai kapcsolatunkat, miközben mégis sikerült orosz üzemanyagot szereznünk” – méltatta Narendra Modi kormányfőt nyilatkozatában a tárcavezető.

India úgy halmozza az orosz olajat, mintha nem lenne holnap

India kitúrja Kínát az orosz olajpiacról. Új-Delhi sosem látott mennyiségben vásárolja az orosz kőolajat, annak ellenére, hogy korábban azt hangoztatták, nem elégedettek az orosz ESPO nyersolajjal. A mostani trendváltozás akár a közel-keleti országokat is érintheti, hiszen India elfordulhat Szaúd-Arábiától, mivel az ESPO könnyűolaj olcsóbb, mint a szaúdi termék.