Csökkennek az ukrán devizatartalékok, a folyamathoz pedig drámai következmények is kapcsolódhatnak: államcsőd és pénzügyi összeomlás. Ukrajna jelenleg nyugati dotációra szorul, és nincs abban a helyzetben, hogy teljes egészében maga határozza meg a saját sorsát alakító körülményeket – írja a Magyar Nemzet.

A pénzügyi összeomlás szélére kerülhet Ukrajna, ha a Nyugat nem gyorsítja fel a támogatások folyósítását – erre hívták fel a figyelmet elemzők az ukrán devizatartalékok alakulásának vizsgálata után.

Márciusban Ukrajna nemzetközi tartalékai még meghaladták a 28 milliárd dollárt, az összeg azonban folyamatosan csökkent, és július végén már alig lépte túl a 22 milliárdot.

Az ukrán jegybank azt közölte, hogy csak júniusban elköltötték a devizatartalék több mint kilenc százalékát.

A csökkenés üteme annak ellenére számottevő, hogy minden bizonnyal a tartalékba is kerültek összegek az eddig Nyugatról érkezett támogatásokból.

A devizatartalék apadásának több oka is van, és Ukrajna szempontjából különösen veszélyes, hogy azok közül az ország egyet sem képes közvetlenül befolyásolni. Az okok egyike, hogy a harcok miatt a hazájukat elhagyó menekültek külföldön az ukrán számláikról költenek. A külföldön tartózkodók havonta akár másfél milliárd dollárt is felhasználhatnak a hrivnyában vezetett számláikról. Ez apaszthatja az ukrán jegybank tartalékait. A menekülők száma csak júniusban ötmillió lehetett.

A háború, az orosz előretörés miatt Ukrajna exportlehetőségei jelentősen beszűkültek, érzékletesen példázza ezt az ország két legjelentősebb exportcikke, a gabona és a kohászati termékek ügye.

A gabona nagy mennyiségű kivitele csak hónapok múltán, a fekete-tengeri blokád júliusi részleges feloldása után indulhatott meg, de a külföldre eladott gabona így sem éri el a tavalyi mennyiség felét. A kohászati termékek helyzete ennél is rosszabb, a két legfontosabb üzemet Mariupol bevételekor szinte a földdel tette egyenlővé az orosz hadsereg. 

A devizatartalék mértékének esése az államadósság kapcsán is borús jel volt, és ez az év elején egyértelműen arra utalhatott, hogy 

Ukrajnának előbb-utóbb nehézséget jelent majd a törlesztési határidők betartása.

Ez utóbb így is lett, az ország augusztusban egyezséget kötött hitelezőinek egy részével húszmilliárd dollárnyi visszafizetésének átütemezéséről. Volt olyan hitelminősítő, amely csődeseménynek ítélte a lépést.