Hiába népszerűsítik a jüan használatát a kínai hatóságok, a deviza 2008-óta a leggyengébb szintjére ereszkedett. 7,2-en is állt a dollárral szemben. Nyilván 

a nagy árfolyammozgás felkelti a befektetők, illetve a shortosok figyelmét, ugyanakkor a kínai jegybak (PBOC) óva intett a deviza elleni spekulációtól.

Heap,Of,Yuan,Banknotes,With,Stock,Market,Graph,Chart,And Heap of Yuan banknotes with stock market graph chart and Yuan symbol for Trading currency exchange and money transfer concept. Heap of Yuan banknotes with stock market graph chart and Yuan symbol for Trading currency exchange and money transfer concept.
Fotó: Shutterstock

Ne fogadjon a renminbi árfolyamának fel-, vagy leértékelődésére

– áll a központi bank közleményében a CNBC szerint. A kommüniké Liu Guoqiang alelnök devizaügyekkel foglalkozó videokonferencián elhangzott beszédén alapul.

Miközben a jüan gyengülő trendben van, a dollárt a főbb globális valutákhoz viszonyító amerikai dollárindex két évtizedes csúcsra kúszott fel, a Fed agresszív kamatemelései miatt.

Szakértők szerint a nyilatkozat szóbeli intervenciónak is felfogható. 

Maggie Wei, a Goldman Sachs elemzője szerint

a nyilatkozat szóbeli útmutatás a fizetőeszköz közelmúltbeli gyors, további leértékelődése ellen.

Ugyanakkor másképpen értékelnek a Nomura elemzői. Úgy vélik ugyanis, hogy habár alapvetően nem meglepő a jüan gyors gyengülése –, a 7,2-es szint átlépése azt üzeni nekik, hogy a PBOC nem feltétlenül próbálja megvédeni az árfolyamot bizonyos szinteken, ugyanakkor a nyilatkozat lassíthatja a leértékelődés ütemét. 

A dollár-jüan árfolyam
 

A kínai jegybank ebben a hónapban más lépéseket is tett a jüan támogatására, többek között csökkentette a kereskedelmi bankok tartalékrátáját. Elemzők szerint a kínai gazdaság problémáinak fő oka a komoly zárlatokat okozó zéró-Covid politika, és az ingatlanpiaci válság.