A búza ára a háború februári kitörése után meredeken emelkedett, hisz a katonai konfliktusban részt vevő két fél jelentős búzaexportőrnek számít. Az akkor 800 dollárcentes vékánkénti ár (egy véka =  35,2 liter) márciusban, majd májusban egyaránt 1200 cent fölé emelkedett, utána azonban megnyugodott a piac, és júliusban már visszaállt a 800 centes jegyzés. Az ukrán ugyan alaposan lecsökkent, az orosz azonban csak kismértékben, a hiányt, úgy tűnik, pótolták más termelők. 

Búzamező
Fotó: Frank Rumpenhorst / AFP

Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök megfenyegette Európát, hogy ha árplafont vezetnek be a gázra vagy az olajra, akkor leállítják az orosz energiaexportot, de mindezt úgy fogalmazta meg, mintha más orosz exporttermékekre is vonatkozhatna az ellenintézkedés. Vélhetően a piaci résztvevők azt gondolhatták a beszéd alaposabb elemzése nélkül, hogy így vagy úgy, de csökkenhet az orosz búzaimport, ezért az eladók kissé feljebb vitték ajánlati áraikat. 

 

A búzapiacon Európa önellátó, sőt, nettó exportőr, így önmagában a búza esetében nincs jelentősége egy ilyen fenyegetésnek, ténylegesen csak akkor hatna tartósan a piacra, ha valamilyen irányban valóban visszaesnének az orosz szállítások.