Nemzetközi gazdaság

Százmilliárd euró lesz idén az olaszok importenergia-számlája

Az energiafogyasztás háromnegyedét importból fedezi Itália, ami növeli sebezhetőségét a jelenlegi európai energiaválsággal szemben.

Olaszország nettó energiaimport-költségei idén több mint a kétszeresükre, közel 100 milliárd euróra nőttek – közölte a gazdasági miniszter, figyelmeztetve, hogy Róma nem költhet a végtelenségig az energiakrízis tompítására. Olaszország energiafogyasztásának háromnegyedét importból fedezi, ami növeli sebezhetőségét a jelenlegi európai energiaválsággal szemben.

Energy crisis in Germany
áramvezeték
Fotó: Getty Images

Daniele Franco gazdasági miniszter szombaton az éves Ambrosetti üzleti fórumon felszólalva azt mondta, hogy Olaszország magas adóssága csökkenti a kormány mozgásterét.

Franco szerint a jövő héten jóváhagyják azokat az intézkedéseket, amelyek segítenek a cégeknek és a fogyasztóknak megbirkózni a magas energiaszámlákkal, az eddigi hat, összesen 52 milliárd euró értékű segélycsomagot követően.

„Az emelkedő energiaárak legalább részbeni ellensúlyozása az államháztartáson keresztül nagyon költséges, és soha nem tudunk eleget tenni érte” – mondta.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter ugyanezen a szombati konferencián felszólalva azt mondta, hogy meg kell szüntetni a gáz és az áram ára közötti kapcsolatot, és el kell jutni a gáz és az áram árának teljes szétválasztásához.

Franco szerint Olaszország nettó energiaimportja 2021-ben 43 milliárd euróba került, ami nagyjából megfelel az előző években mértnek, kivéve 2020-at, amelyet a Covid–19-vírusjárvány érintett.

A 2022-re várt, mintegy 60 milliárd eurós növekedés a bruttó hazai termék nagyjából 3 százalékpontját teszi ki, és eltörli azt a nettó többletet, amelyet Olaszország az elmúlt években a világ többi részével folytatott csereforgalomban elért – figyelmeztetett Franco.

 

 

energiaválság olasz energetika
Kapcsolódó cikkek