Az emberek London központjába özönlöttek, hogy sorban álljanak Erzsébet királynő koporsója előtt, és nem tántorította el őket a kormány figyelmeztetése sem, amelyben azt kérték, hogy maradjanak otthon, elkerülendő a hosszú órákig tartó sorállást – jelentette a Reuters. A hírügynökség arról számolt be, hogy a kormányzati intelmek ellenére is több tízezren igyekeztek a helyszínre, és a kulturális minisztérium ma délelőtti közlése szerint a várakozási idő elérte a 16 órát a Westminster Hallba való bejutáshoz.

The coffin of Queen Elizabeth II, draped in the Royal Standard with the Imperial State Crown and the Sovereign's orb and sceptre, Lies in State on the catafalque as members of the public move past in Westminster Hall, at the Palace of Westminster, in London on September 16, 2022. - Queen Elizabeth II will lie in state in Westminster Hall inside the Palace of Westminster, until 0530 GMT on September 19, a few hours before her funeral, with huge queues expected to file past her coffin to pay their respects.
Fotó: Kirsty Wigglesworth / AFP

A királynő szeptember 8-i halála a skót felföldön lévő nyári birtokán nagyon mélyen megérintette a brit lakosságot, a tíz napon át tartó, alaposan megtervezett búcsúztatási ceremónia pedig a várhatónál is nagyobb érdeklődést váltott ki.

A skót fővárosban huszonnégy órán át nyugvó, zászlóval borított koporsót délre, Londonba szállították, ahol már akkor emberek tízezrei zsúfolódtak össze a szakadó esőben, hogy megfigyeljék, amint behajtanak vele a Buckingham-palotába.

 Péntek este Károly király csatlakozott három testvéréhez – Anna hercegnőhöz, valamint András és Edward herceghez – és némán virrasztottak a koporsónál.

A hétfői állami temetés, amelyen csaknem száz elnök és kormányfő vesz részt – köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, Japán, Jamaica és Kanada államfője – valószínűleg az egyik legnagyobb szertartási esemény lesz Nagy-Britanniában.