Tízezrek követelték szombaton délután Prágában a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását. A Csehország az első helyen! jelszóval megtartott tüntetésen felszólalók szerint a kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot és katasztrófába sodorja az országot. Követelték, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, és a kormány állapodjon meg Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

Czech Republic's Prime Minister Petr Fiala speaks to the press during a conference to present the EU presidency's logo and priorities in Prague, Czech Republic, on June 15, 2022. - Czech Republic takes on the rotating EU presidency for 6 months on July 1, 2022. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Fotó: Michal Cizek / AFP

A kormány gazdaságpolitikája teljesen elhibázott, s ha ehhez hozzáadjuk az hasonlóan hibás zöldpolitikáját és Ukrajna-politikáját, akkor az eredmény nem lehet más, csak katasztrófa és szegénység

 – jelentette ki a tüntetésen Miroslav Sevcík, a prágai Közgazdasági Főiskola nemzetgazdasági karának dékánja.