A minisztérium szerint a múlt heti bírói letiltás akadályozza a kormánynak a nemzetbiztonság védelmére tett erőfeszítéseit és az iratvizsgálatot. Ezért arra kérte az egyik atlantai fellebbviteli bíróságot, vonja vissza ezt a végzést, egyúttal állítsa le azt a bírói utasítást, amely kötelezi a minisztériumot, hogy a lefoglalt minősített dokumentumokat egy független döntőbírónak adja át felülvizsgálatra – írta a The Guardian.

TRUMP, Donald
Fotó: Jim Rassol

Az igazságügyi minisztérium úgy látja,

a kormányt és a nyilvánosságot helyrehozhatatlan kár érné a bírói rendelet felfüggesztése nélkül.

A bíróság szeptember elején tette nyilvánossá a Donald Trump házában tartott FBI-házkutatáson lefoglalt iratok részletes listáját és a házkutatás hivatalos jogcímét. Az elkészített leltár szerint a floridai Trump-rezidencián a nyomozók magánjellegű iratok között tárolva találtak minősített dokumentumokat. Az összegzés alapján 

mintegy száz iraton szerepelt a bizalmas, titkos vagy szigorúan titkos minősítés.

A hatóságok ezen túl lefoglaltak 11 ezer nem minősített kormányzati dokumentumot, valamint egyéb személyes dokumentumokat, fényképeket, magazinokat, kivágott újságcikkeket, könyveket, emellett több tétel szerepel a leltárban ruházat/ajándék megjelöléssel. Az irodákban talált dokumentumok között volt több tucat üres dosszié, minősített felirattal – áll a minisztérium bírósági beadványában.

A The Guardian cikke szerint az igazságügyi minisztérium több jogszabály – például a kémkedési törvény – lehetséges megsértését vizsgálja, de 

egyelőre nem világos, hogy Trumpot vagy bárki mást vád alá helyezhetnek-e. 

A lap arra is emlékeztet, hogy a volt elnök ügyvédei hetekkel a házkutatás után arra kértek egy bírót, nevezzen ki egy különleges szakértőt az iratok független felülvizsgálatára. A bíró helyt adott a kérésnek, ezért az igazságügyi minisztérium most egy fellebbviteli fórumhoz fordult.