Nemzetközi gazdaság

Itt vannak az első képek a felrobbantott Északi Áramlatról

A kedden közzétett víz alatti felvételek alapján legalább ötvenméteres szakasza rongálódott meg az Északi Áramlat gázvezetékeknek. A dán rendőrség szerint biztosan robbanás történt.

Erős robbanások okozták az Északi Áramlat 1. és az Északi Áramlat 2. gázvezetékek dániai részén keletkezett károkat a koppenhágai rendőrség előzetes, a hadsereggel közösen indított nyomozása szerint, amelynek eredményét kedden tették közzé.

Sweden reports 4th leak on Nord Stream pipelines
Fotó: AFP

A dán gazdasági zónában zajló további vizsgálatokat a koppenhágai rendőrség a dán hírszerzéssel együttműködve folytatja le – áll a hatóságok közleményében – adta hírül a The Local dán hírportál, amely exkluzív tenger alatti képeket is közölt a vezetékről.

Ehhez hozzátették azt is, hogy egyelőre korai lenne nyilatkozni egy határokon átívelő vizsgálatról például Svédországgal és Németországgal, mert ez több szereplőn múlik.

Az Északi Áramlat 1. és az Északi Áramlat 2. gázvezetéken szeptemberben történtek robbanások.

Az ügyben a svéd és a dán hatóságok azonnali vizsgálatot indítottak, majd bejelentették, hogy szabotázsakcióról van szó, bár az elkövetőt egyelőre nem azonosították.

A svéd hatóságok október elején közölték: bizonyítékokkal is alá tudják támasztani, hogy a csővezetékeken robbanások történtek.

Kedden az Expressen című svéd napilap videófelvételeket tett közzé a megrongálódott vezeték svédországi szakaszáról, és azt közölte, hogy

a vezetékből legalább 50 méter hiányzik.

A megrongálódott csőből jelentős mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe – erősítette meg a lap.

Moszkva korábban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatokba, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.

Ugyancsak október elején Vlagyimir Putyin orosz elnök a Balti-tenger alatt futó, Németországban véget érő földgázvezetékek elleni szabotázzsal a Nyugatot vádolta.

Fel akarták robbantani a Török Áramlatot – elkapták a tetteseket Moszkva szerint

A feltételezett diverzánsokat elfogták az oroszok.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek