Miután alig egy hónapja a szövetségi rendőrság tartott házkutatást a Deutsche Bank központjában, a pénzintézet frankfurti irodáit ismét rendőrök árasztották el kedden – írja a Financial Times.

A mostani nyomozás a bank mintegy 80 százalékos tulajdonában lévő eszközkezelőt, a DWS-t érintette, mely a befektetőknek szóló prospektusaiban tüntetett fel hamis információkat a vádak szerint. 

1241013939 A police vehicle arrives at the headquarters of DWS Group, the asset management unit of Deutsche Bank AG, during a police raid in Frankfurt, Germany, on Tuesday, May 31, 2022. Deutsche Bank and its asset management unit had their Frankfurt offices raided by police, adding to legal headaches facing Germany's largest lender. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Alex Kraus / Bloomberg via Getty Images

A mintegy 50 nyomozó délelőtt és ebédidő között kérdezett ki több alkalmazottat is, miután a német pénzügyi szabályozó is nyomozást indított a DWS-szel szemben, hasonlóan az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelthez (SEC). A vizsgálatokat a korábbi DWS vezető Desiree Fixler indította el, aki szerint 

az eszközkezelő hamisan állította 2020-as éves jelentésében, hogy 900 milliárd dolláros állományának mintegy felét környezeti, társadalmi és kormányzati (ESG) szempontok alapján fektette be.

Az ESG-kritériumok egyre erőteljesebb vitát váltanak ki, ahogy a befektetők számára is egyre fontosabbá válnak ezek a szempontok, elég csak ha emlékezünk a HSBC azóta felfüggesztett bankárának, Stuart Kirknek a keresetlen szavaira.

Azonban a vitáktól függetlenül tilos valótlan állításokat tenni különböző marketing anyagokban, így érkezett a rendőrség – az egyébként a hatóságokkal együttműködő, ám a mostani razziáról előzetesen nem értesített – Deutsche Bank és a DWS irodáiba. Az ügyészség szerint a nemzetközi és belföldi médiában megjelent riportok alapján az eszközkezelő hamisan állította befektetéseiről, hogy azok megtétele során figyelembe vett ESG szempontokat is.

A korábban a DWS globális fenntarthatósági vezetőjeként dolgozó Fixler szerint a cég ESG kockázatkezelése súlyosan hibás volt, és észrevételeit továbbította a felügyelőbizottság felé is 2020. novemberében. 

A panaszokat követően a DWS változtatott is ESG szempontjain, így a 2021-es jelentésben már csak 115 milliárd dollárt sorolt a zöld befektetései közé, 75 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Noha a vizsgálat az ügyben már tavaly nyáron megkezdődött, melynek keretében a DWS együtt is működött a hatóságokkal, ez az első razzia a nyomozás során. A Deutsche Banknál múlt hónapban pénzmosással kapcsolatos nyomozás vezetett házkutatáshoz.