Több mint 90 ország 2 ezer felsőoktatási intézményét rangsorolta a U.S. News & World Report listája, amelyre 338 kínai egyetem került fel, és 280 az Egyesült Államokból. Ez az első alkalom, hogy Kína megelőzte Amerikát – számolt be róla a MarketWatch.

UNITED STATES. CAMBRIDGE. HARVARD UNIVERSITY CAMPUS
Fotó: AFP

A legjobb egyetemek rangsorát 2014 óta állítják össze. A lista összeállítása számos paraméteren alapul, többek között a kutatási eredményeken, a publikációkon, a konferenciákon és az idézettségen is.

A hallgatói eredmények nem szerepelnek az indikátorok között.

Habár az egyetemek számában Kína 58 intézménnyel megelőzte az Amerikai Egyesült Államokat, az amerikai egyetemek többsége a rangsor első felében szerepelnek, az első tíz helyezett között nyolc tengerentúli.

A világ tíz legjobb egyeteme:

  1. Harvard University (Egyesült Államok)
  2. Massachusetts Institute of Technology (Egyesült Államok)
  3. Stanford University (Egyesült Államok)
  4. University of California–Berkeley (Egyesült Államok)
  5. University of Oxford (Egyesült Királyság)
  6. University of Washington–Seattle (Egyesült Államok)
  7. Columbia University (Egyesült Államok)
  8. University of Cambridge (Egyesült Királyság)
  9. California Institute of Technology (Egyesült Államok)
  10. Johns Hopkins University (Egyesült Államok)

A rangsor szakterületi listákat is előállít, négy szakterületet vett fel a vizsgált témák immár 43-as listájára: a mesterséges intelligenciát, az oktatás kutatását, a meteorológiai és légköri tudományokat, valamint a vízkészletek kutatását.

A mesterséges intelligencia területén a legjobb tíz közé öt kínai egyetem került. Kína ezen kívül számos természettudományos területen vezet, többek között a nanotudományt, a nanotechnológia, a polimer tudomány, a mérnöki tudományokat és a fizikai kémia területén.

Az amerikai egyetemeket tanuló külföldiek száma a 2015–2016-os tanévben volt a csúcson, azóta visszaesett ez a mutató.

Ehhez hozzájárult az is, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta kevesebb kínai diák jár egyetemre külföldön, így az Egyesült Államokban is.

Az amerikai külügyminisztérium adatai alapján 2022 januárja és szeptembere között 52 034 kínai állampolgár kapott F– 1 vízumot, a 2019-es év ugyanezen időszakában még 95 518 ilyen vízumot osztottak ki. Az F–1-es vízumot arra szolgál, hogy külföldi diákok felsőfokú végzettséget szerezhessenek az Egyesült Államokban.

A laboratory technician works at a Tsinghua University lab in Beijing on December 9, 2021, which co-developed a monoclonal antibody treatment for Covid-19 with the Third People's Hospital of Shenzhen and Brii Biosciences and was granted emergency approval by China's drug authority on December 8.
Fotó: Noel Celis / AFP

Ázsia tíz legjobb egyeteme:

  1. Tsinghua University (Kína)
  2. National University of Singapore (Szingapúr)
  3. Nanyang Technological University (Szingapúr)
  4. Peking University (Kína)
  5. Chinese University of Hong Kong (Kína)
  6. University of Hong Kong (Kína)
  7. King Abdulaziz University (Szaúd-Arábia)
  8. University of Tokyo (Japán)
  9. Shanghai Jiao Tong University (Kína)
  10. Zhejiang University (Kína)

A Semmelweis is bekerült a világ legjobb egyetemei közé

Először szerepel magyar egyetem a világ legjobb 250 oktatási intézménye között. A Semmelweis 41 helyet javított tavalyhoz képest.