Sokan szinte gyerekeknek adandó „játékpénzként” tekintettek az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben a kétdolláros bankjegyekre. Ha valaki kis címlettel akart fizetni, akkor szinte kizárólag az egy- és ötdolláros bankókat használta. Az azonban felülírja a szokásokat számos területen, például azokért a termékekért, amelyek eddig mindössze egyetlen dollárba kerültek – mint az egydolláros pizza vagy a dollárboltok termékei –, ma már sokkal többet kérnek az eladók. 

US Banknotes US Dallar bank notes, Dollar bank noyes, 2 dollar banknotes, bankjegyek, papírpénz, pénz
Fotó: Getty Images

Éppen ezért már nem elég, ha csak egyeseket halmoznak a tárcákban az amerikaiak, illetve elég, csak akkor egyre többet kell magukkal vinniük.  

A CNN cikkében idézték Heatcher McCabe írót, aki a kétdolláros bankók igazi szószólója Amerikában, és szerinte nagyon is szükség van erre az elfeledett bankjegyre a jelenlegi nehéz időkben.  

„Tom” még forgalomban van

A kétdollárosokat az USA harmadik elnökének, Thomas Jeffersonnak az arcképe díszíti, ezért a köznyelvben csak Tomnak hívják a bankót. Igazi városi legendák övezik a létét, sőt nemlétét, hiszen a felmérések szerint olyan kevés kétdollárossal találkoznak az amerikaiak, hogy a többség úgy tudja, már nem is nyomják őket. Ez csak részben igaz: mivel alig használják ezeket a bankjegyeket, valóban jóval kevesebbet kell belőlük újranyomni, mert egész egyszerűen nem használódnak el.  

Hiába a tomboló infláció, a magyarok úgy halmozzák a készpénzt, mintha nem lenne holnap

Júliusban tovább nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya a jegybank adatai szerint.

Csepp a készpénztengerben

Az amerikai jegybank adatai szerint összesen 1,4 milliárd darab kétdolláros volt forgalomban 2020-ban. Ez a mennyiség ugyanakkor elenyésző a teljes, kétbilliárd dolláros készpénzállományban. Nem csoda, hogy a legtöbb amerikai nem is találkozik ezekkel a bankókkal. Legalábbis eddig így volt, de az amerikai jegybank már jelezte, hogy idén 204 millió új kétdollárost rendeltek be, így valamelyest növekedni fog az állományuk.  

US Dallar bank notes, Dollar bank noyes, 2 dollar banknotes, bankjegyek, papírpénz, pénz
Fotó: Tetra Images / Getty Images

Balszerencse áradása

Az infláció tehát rávilágít az amerikai bankjegyek „fekete bárányára”, amelynek már bemutatása is heves ellenszenvet váltott ki a 19. század végén. Az eleinte Alexander Hamilton arcképével ellátott bankjegyek – Jefferson csak 1869-től került rá – a közhiedelem szerint balszerencsét okoznak. Az sem tett jót a hírnevének, hogy elsősorban a lóversenypályákon használták, ahol éppen ennyibe került egy tét az 1900-as évek elején, de sokan a prostitúcióval is azonosították. A jegybank sokáig küzdött a bankókért, de végül feladta, és 1966-ban le is állította a nyomtatását, keresleti hiányra hivatkozva.  

Nem túl dicsőséges visszatérés

1976-ban aztán visszatért a kétdolláros, az amerikai függetlenség kikiáltásának kétszázadik évfordulójára időzítve újra nyomtatni kezdték, immár a függetlenségi nyilatkozat aláírásának ábrázolásával a hátoldalán. A cél az volt, hogy megkurtítsák a forgalomban lévő egydollárosok számát, amelyek fenntartása egyre drágább volt a Fednek. Ez azonban hibás lépés volt, hiszen az embereknek annyira megtetszett az új pénz, hogy inkább eltették otthon, ahelyett, hogy elköltötték volna.  

Back side of a two dollar bill in US paper currency, United States two-dollar bill ($2) is a denomination of U.S. currency. A portrait of Thomas Jefferson the third President of the United States is featured on the front. The reverse features a painting of the Declaration of Independence by John Trumbull.
Fotó: Douglas Sacha / AFP

Vannak, akik nem tudnak meglenni nélküle

A kétdollárosok azonban valahogy mégis utat találtak az amerikai kultúrába, és ma már, ha nem is a túlnyomó többség, előszeretettel használják. Az amerikai légierőnél például az U–2 kémrepülőgépek pilótái mindig vittek magukkal egy ilyen bankjegyet a bevetésekre, de a Clemson Tigers egyetemi amerikaifoci-csapat szurkolói is összefirkált kétdollárosokkal, általuk „tigrises ketteseknek” nevezett bankókkal fizetnek évtizedek óta az idegenbeli mérkőzéseken.  

Szakértők szerint a kétdollárosok tehát újra előtérbe kerülhetnek, ennek pedig az amerikai jegybank, végső soron az amerikai gazdaság lesz a haszonélvezője, hiszen ugyanakkora költséggel állíthat elő az egydollárosok helyett kétdolláros bankjegyeket, azaz megfelezheti a költségeit, ha még tovább nő a bankók népszerűsége. Vagy az infláció…