Nemzetközi gazdaság

Az olaszok ismét kapnak oroszt gázt

A Gazprom orosz energiaóriás bejelentette, hogy folytatja a földgáz szállítását Ausztrián keresztül Olaszországba. A vállalat szombaton jelentette be, hogy felfüggesztik az ausztriai szállítást, mivel az osztrák hálózat üzemeltetője nem erősítette meg a szállítási mennyiségeket.

Újraindul az Ausztrián keresztül folyó orosz gáztranzit – jelentette be a Gazprom orosz energiaóriás. Ezen a vonalon elsősorban Olaszországba áramlik az orosz földgáz. A szállításokat a Gazprom szombaton függesztette fel, mivel az osztrák hálózat üzemeltetője nem erősítette meg a szállítási mennyiségeket – írta meg a Reuters.

Fotó: AFP

Az osztrák szabályozási nehézségeket azóta sikerült megoldani. A Gazprom jelezte, hogy sikerült megoldást találniuk az olasz ügyfelükkel közösen a gázértékesítés folytatására. Ehhez az ausztriai szabályok átalakítására is szükség volt.

Az osztrák szolgáltató kész megerősíteni a Gazprom szállítási mennyiségeit, amely lehetővé teszi az orosz gázszállítás Ausztrián keresztül történő újraindítását 

– olvasható a Gazprom Telegram csatornáján közzétett közleményében.

Az osztrák kormány korábban azt állította, hogy az orosz vállalattal a nézeteltérést az okozta, hogy a Gazprom nem írta alá a tranzithoz szükséges szerződéseket.

Az orosz gáz jelenleg az olasz nagyjából 10 százalékát teszi ki. Korábban 40 százalékos volt ez az arány, tehát látható, hogy Róma jelentősen visszafogta az oroszországi megrendeléseket. Az olaszok Algériából és az északi országokból pótolják a kieső orosz gáz mennyiségét.

Az olasz Eni is megerősítette, hogy ismét áramlik az orosz gáz az osztrák vonalon keresztül.

A Bloomberg arról írt, hogy az osztrák kormány és a Gazprom közötti vitát az váltotta ki, hogy a Gazprom nem volt hajlandó megfizetni a garanciát az ausztriai szolgáltatónak az Olaszországba szállított gázért – erről az Eni vezérigazgatója, Claudio Descalzi beszélt. Szerinte a Gazprom kihasználta a szabályozás és a szerződéses záradékok körüli vitát arra, hogy még inkább korlátozhassa az Európába történő gázszállításait. Az olasz szakember szerint ez a nyomásgyakorlás része az ukrajnai agresszió nyomán kivetett nyugati szankciók miatt.

Rezsiszámlákat égettek Olaszországban – a féktelen energiadrágulás ellen tiltakoznak

Több városban is tiltakozások voltak, miközben az energiahálózatot és -szolgáltatást szabályozó hatóság, az Arera bejelentette, hogy októbertől közel hatvan százalékkal emelkedik a villanyáram ára.

 

energiaválság Ausztria energia Olaszország gáz földgáz gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek