Közélet

Rezsiszámlákat égettek Olaszországban – a féktelen energiadrágulás ellen tiltakoznak

Több városban is tiltakozások voltak, miközben az energiahálózatot és -szolgáltatást szabályozó hatóság, az Arera bejelentette, hogy októbertől közel hatvan százalékkal emelkedik a villanyáram ára.

Az energiaárak növekedése miatt rendeztek utcai tiltakozásokat tizennégy olaszországi városban hétfőn. A tüntetéseken közüzemi számlák elégetésével tiltakoztak.

People from the USB union "Unione Sindacale di Base"  burn their energy bills during a demonstration over the cost-of-living crisis especially the energy prices rising in central Rome, on October 3, 2022. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) olaszország, számlaégetés, számla
Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A demonstrációt Bolognában a városi energiaszolgáltató vállalat székháza előtt tartották. 

A megmozdulást szervező baloldali, euroszkeptikusként ismert USB szakszervezet közlése szerint az elégetett havi számlák között hét- és nyolcszáz eurósak is voltak: ezeket fizikai dolgozóknak vagy állandó munka nélkülieknek postázták ki.

A tüntetésen egy Fiametta nevű nő szólalt fel, aki egészségügyi dolgozóként havi 1100 eurót keres, amiből 485-öt fizet lakbérre, további 220-at rezsire. Elmondta, hogy kényszerű takarékosságból nem otthon, hanem a kórházban zuhanyozik.

A villany- és gázszámlát Nápolyban a helyi takarékpénztárnál égették el. Az USB katasztrofális helyzetről számolt be, szerintük a rezsiköltségek drágulása több millió családot kényszerít térdre, mert választaniuk kell az evés és a közüzemi díjak kifizetése között. Palermóban a fiatalok az egyetem előtt tüntettek a magas rezsiköltségek és lakbérek miatt.

Az energiahálózatot és -szolgáltatást szabályozó hatóság, az Arera épületénél ér véget a tiltakozók késő délutáni menete Milánóban, ahol egy másfél méteresre nagyított számlát égetnek el. Az egyik érvük szerint az energiaszolgáltatók nem tesznek semmilyen erőfeszítést az árak mérséklésére.

A tiltakozásokkal egy időben jelentette be az Arera, hogy októbertől közel hatvan százalékkal emelkedik a villanyáram ára, ami évi több mint 1300 euró pluszkiadást jelent a családoknak. 

A gázköltségekkel együtt egy év alatt egy négyfős családnak több mint 2500 euróval emelkedett a rezsiköltsége.

Lombardia tartomány kormányzója, Attilio Fontana a Varesében megrendezett vállalkozói fórumon az északolasz ipar aggodalmát tolmácsolta. A Liga politikusa szerint Európa túl sokat várt, ezért a tagállamok külön próbálnak megoldást találni.

Antonio Nicolosi, az Unarma csendőr-szakszervezet főtitkára társadalmi feszültséggel teli őszt jósolt. Szerinte a rezsiköltségek drágulása utcai tüntetésekhez, összecsapásokhoz vezethet, amelyekkel szemben a rendfenntartó erők beavatkozása is szükséges lehet.

Roberto Cingolani, az ügyvivő kormány energiaügyekért felelős minisztere a RAI3 közszolgálati tévécsatornán megerősítette, hogy 

Hangoztatta, hogy ami a mennyiséget illeti, nincs válsághelyzet, mivel Olaszországnak mintegy 40 milliárd köbméter áll rendelkezésére úgy, hogy az ezenfelül lévő húszmilliárd köbmétert exportálni tudja. A probléma szerinte a magas ár.

Korábban közölte, hogy folyamatosan kapcsolatban áll Giorgia Melonival, a leendő jobboldali kormány miniszterelnök-jelöltjével, ami az energetikai döntéseket illeti.

A politikus kifejtette, hogy a Draghi-kormány javaslatcsomagot készül bemutatni az uniós tagállamoknak, amelyben egyebek között európai ársapka bevezetését szorgalmazzák, valamint azt, hogy a földgáz piaci árát ne az amszterdami tőzsdéhez kössék.

Claudio Descalzi, az ENI energiaszolgáltató vezérigazgatója közölte, hogy 

a gázvezeték leállását nem geopolitikai okok, hanem a Gazprom és az ausztriai szállító közötti nézeteltérés okozta. 

Az ENI vezetője bejelentette, hogy a vezeték működésének újraindítása érdekében készek kifizetni azt a garanciaösszeget, amelyet az osztrák szállító követel a Gazpromtól.

 

energiaválság rezsiköltség Olaszország gáz tüntetés
Kapcsolódó cikkek