Nemzetközi gazdaság

Ismét hozzányúl a stratégiai kőolajtartalékhoz Amerika

Az energiaválság és az infláció újabb beavatkozásra késztette a Biden-adminisztrációt. Az amerikai kormányzat legutóbb szeptemberben volt kénytelen hasonló döntést hozni.

Joe Biden amerikai elnök újabb 15 millió hordó kőolaj felszabadításáról döntött szerdán az Egyesült Államok stratégiai kőolajtartalékából a belföldi üzemanyagárak csökkentése érdekében.

This picture taken on September 28, 2022 shows wildflowers growing near oil pumpjacks along a section of Highway 33 known as the Petroleum Highway north of McKittrick in Kern County, California. - President Joe Biden will announce Wednesday he's putting the final 15 million barrels on the market from a record release of US strategic oil reserves, with more releases possible if energy prices spike, a senior US official said. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Április óta már 165 millió hordóval csökkent a betárolt mennyiség,

és 40 éve nem látott szintre csökkent.

Az elnöki hivatal kedden kiadott közleménye szerint az energiaügyi minisztérium decemberi szállítással tesz ajánlatot a vásárlók felé az összesen 15 millió hordós mennyiségre. Emellett az elnök szerdai hatállyal arra utasította a minisztériumot, hogy álljon készen újabb készletek felszabadítására a téli hónapokban, ha Oroszország vagy bármely más szereplő lépései akadályoznák a globális piac működését.

A Fehér Ház legutóbb szeptemberben jelentett be 10 millió hordós kínálatnövelést novemberi szállítással, aminek célja szintén az árak mérséklése volt. A közleményben jelzik azt a szándékot, hogy ismét elkezdik feltölteni a stratégiai készletet, amikor a kőolaj ára piaci hordónként 67–72 dolláros sávba csökken. A mostani döntés nem volt váratlan, Biden korábban már utalt rá.

Az elnök emellett felszólította az olajcégeket, hogy haladéktalanul érvényesítsék az alacsonyabb költségeket a fogyasztók felé, arra hivatkozva, hogy a kőolajfinomítók az év ilyenkor szokásos időszakához képest kétszeres profitot könyvelnek el.

Az amerikai kormány az ukrajnai katonai konfliktus kitörése után, áprilisban 180 millió hordó kőolaj fokozatos értékesítését jelentette be az ország stratégiai készleteiből október végéig, ami a most bejelentett 15 millió hordós mennyiséggel teljesül. Ezzel az Egyesült Államok olajkészletei 390,1 millió hordóra, mintegy 40 éves mélypontra csökkennek, ami kevesebb, mint 57 százaléka az összes tárolókapacitásnak.

A stratégiai készlet teljes – 714 millió hordós – feltöltöttség esetén képes pótolni az Egyesült Államok kétévi teljes kőolajimport-igényét, a 2021-es behozatali számokat alapul véve.

Az Egyesült Államokban – az Olajár-információs Szolgálat adataira alapozott számok szerint – kedden országos átlagban 3,89 dollárt kértek egy gallon normál üzemanyagért a kutaknál, ami mintegy 20 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti árat, és 60 százalékkal több, mint a 2020 januári.

Megszűnt az árverseny, nagyot ugrott a nagy benzinkutak forgalma

Részben azért nőtt az év első kilenc hónapjában a nagy márkákhoz tartozó benzinkutak hazai forgalma, mert további vevők pártoltak át hozzájuk az árelőnyüket elveszítő kis kutaktól. Küszöbön a százhalombattai finomító újabb karbantartása, de ennek a piaci hatása kisebb lehet a nyári, nagyobb munkáénál.

 


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek