Nemzetközi gazdaság

Koldusbotra jutnának az ukrán nyugdíjasok EU-segítség nélkül

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy országa számára létfontosságúak az uniós források, amelyekre az újjáépítéshez és a szociális juttatások fenntartásához is szükség van.

Amennyiben az leállítja az Ukrajnának nyújtott finanszírozási programot, és nem utalja át az ígért 9 milliárd eurót, lehet, hogy az országnak nem lesz elég pénze, hogy kifizesse a béreket és a nyugdíjakat – nyilatkozta az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal, amiről a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál számolt be.

ukrán nyugdíjjas
Fotó: Shutterstock

A kormányfő elmondta, hogy Ukrajna nagymértékben függ az Európai Unió támogatásától, ezt a pénzt pedig az emberek szociális szükségleteire és az ország újjáépítésére használják fel. A politikus szerint minden késedelem súlyos következményekkel fenyeget. Hozzátette, szükségük van a megígért összegre a pénzügyi rendszerük fennmaradása érdekében.

„Az, hogy lesz-e vagy támogatás, kevésbé fontos. Már minden megtakarítási lehetőséget kimerítettünk. Jelenleg a védelmi költségvetés az állami kiadásaink 60 százalékát teszi ki. Partnereink anyagi támogatását elsősorban az emberek szociális szükségleteire és az újjáépítésre fordítjuk. Ebben az esetben minden késedelem súlyos következményekkel járhat” – fogalmazott.

 

A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy a február óta tartó, Oroszországgal vívott háború veszteségei jelenleg elérik a 700 milliárd dollárt.

 

Ezeket pedig csak zárolt orosz eszközökkel lehet fedezni.

 

Denisz Smihal háború Ukrajna Oroszország ukrán EU
Kapcsolódó cikkek