Miközben az európai gazdaság a szélén van, az Európai Bizottság azzal van elfoglalva, hogy egy tagállamot zsarol – írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn este, mielőtt kedden az Európai Tanácsban más témák – mint az – mellett a lengyel jogállamiság helyzete került napirendre. 

Informal EU summit in Prague, epa10229217 Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki (R) arrives for an informal EU summit in Prague, Czech Republic, 07 October 2022. EU leaders will meet in the Czech capital to discuss pressing issues such as Russia's invasion of Ukraine and the block's energy and economic situation.  EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT
Fotó: Radek Pietruszka / MTI

A poszt mellé a magyar miniszterelnök a Bloomberg hírügynökség cikkét csatolta, amelyben Stefan De Keersmaeckert, az Európai Bizottság egyik szóvivőjét idézve jelentette, hogy Lengyelország 75 milliárd euró uniós pénztől eshet el, amiért nem igyekszik megfelelni „a blokk demokratikus sztenderjeinek”. Keersmacker azt mondta: a bizottság nincs abban a helyzetben, hogy utalja a pénzt a 202–2027-es uniós költségvetésben szereplő egyes beruházásokra.

Hajrá, Lengyelország! Hajra Morawiecki!

– zárta posztját Orbán Viktor. 

Lengyelországhoz hasonlóan Magyarország esetében is hatalmas összegeket tart vissza Brüsszel a jogállamisági vita miatt, és más egyebek mellett ez az egyik fontos okozója a forint – és a zloty – idei mélyrepülésének.

Az orosz–ukrán háború kitörése után volt egy olyan időszakasz, amikor a vehemensen Moszkva-ellenes Varsó pozitív jelzéseket kapott az EU-pénzekkel kapcsolatban, a visegrádi négyeken belüli korábbi szoros szövetsége Budapesttel pedig fellazult. Lengyelország azonban a későbbiekben egyre kiábrándítóbb nyilatkozatokkal szembesült a jogállamisági vitában. A magyar–lengyel tengely közben ismét megerősödött. 

A kormány továbbra is azzal számol, hogy az Európai Bizottság az év végéig elfogadja a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus magyar operatív programjait, az első pénzek érkezését pedig 2023-ra várja  – közölte néhány napja Navracsiscs Tibor területfejlesztési miniszter.