Vita robbant ki az amerikai és a kínai illetékesek között, miután Hongkongban horgonyozott le a szankciókkal sújtott orosz üzletember, Alekszej Mordasov Nord nevű luxusjachtja – írja a WSJ.

Hong Kong Russian Oligarch Alexei Mordashov Yacht
Fotó: Vernon Yuen / NurPhoto via AFP

Ahogy arról a VG beszámolt, az orosz milliárdos hajója a múlt héten érkezett Hongkongba Vlagyivosztokból.

A 141 méter hosszú Nord 521 millió dollárt ér, a világ egyik legdrágább és legnagyobb luxusjachtja. A többszintes hajó saját helikopterleszállóval, úszómedencével és mozival is rendelkezik. Az amerikai külügyminisztérium szerint megkérdőjelezi a hongkongi üzleti környezet átláthatóságát, ha a várost a szankciók elől menekülő oligarchák menedékként használhatják.

Hongkong pénzügyi központként szerzett hírneve a nemzetközi törvények és normák betartásától függ

– jelentette ki az amerikai külügyminisztérium szóvivője. A hongkongi hatóságok félrevezetőnek nevezték Washington megjegyzéseit, mivel a város szabad, nyitott, és törvényeken alapuló üzleti légkört tart fenn. Hongkong jelezte, hogy nincs jogi felhatalmazása, hogy más hatóságok által bevezetett, egyoldalú szankcióknak érvényt szerezzen.

Hongkong hírneve és nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepe világszerte elismert, városunk nem tűri a rágalmazást

– áll a helyi hatóságok közleményében. James D. Fry, a Hongkongi Egyetem jogászprofesszora szerint az Egyesült Államok és Kína zárt ajtók mögött tárgyalhat a Nord hongkongi jelenlétéről, bár Washington jogi álláspontja nem világos.

Az sem valószínű, hogy a néhány napja bejelentett amerikai szankciók miatt gördülékeny lesz a megbeszélés, miközben a világ két legnagyobb gazdasága egy sor kérdésben (emberi jogi helyzet Kínában, Tajvan, ujgurok, vámháború) áll vitában.

Az orosz–ukrán háborúban Peking nem foglalt egyértelműen állást, nem ítélte el Moszkvát, és nem támogatja a szankciókat sem, Kína pedig fokozza az orosz olaj, földgáz és más nyersanyagok importját. Ugyanakkor a távol-keleti óriás nem áll teljes mellszélességgel Oroszország mellett sem, hanem a tárgyalásos rendezést szorgalmazza.

Ha Hongkong ellenszegül a nyugati felhívásoknak, akkor az orosz oligarchák a várost biztonságos menedékként tarthatják számon Fry szerint, aki hozzátette: idővel a város álláspontja megváltozhat.

Mordasov a legnagyobb orosz acélgyár, a Szeversztal tulajdonosa, egyben Oroszország egyik leggazdagabb embere, és a feltételezések szerint baráti kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyinnal. A Szeversztal szóvivője szerint az üzletember Moszkvában tartózkodik, és nem kívánta kommentálni a híreket.

A szankciókkal sújtott orosz üzletemberek jachtjait Európa-szerte kikötőkben vagy hajógyárakban tették mozgásképtelenné az orosz–ukrán háború kirobbanását követően, mivel a hatóságok megpróbálják megakadályozni, hogy a hajókat olyan kikötőkbe vigyék, ahol a szankciók nem érvényesek. Mordasov 65 méteres Lady M nevű hajóját például az olasz hatóságok márciusban kobozták el, a Nord egyelőre biztonságban van.

Az időben lépő orosz milliárdosok kijátszották a büntetőintézkedéseket, és a világ olyan részeire szállítottak a jachtjaikat, ahová a nyugati szankciók nem érnek el. A luxushajók felbukkantak a Közel-Keleten, a Karib-térségben, Törökország partjainál vagy épp a Távol-Keleten, az amerikai külügy bosszúságára.

Pert nyert egy orosz milliárdos

A párizsi bíróságon pert nyert Alekszej Kuzmicsev, az Alfa Group befektetési cég dúsgazdag alapítója a francia vámhatóság ellen. A bírónő szerint Kuzmicsev két, a francia Riviérán horgonyzó jachtja közül a La Petite Ourse fedélzetén végrehajtott razzia jogszerűtlen volt. Részleges győzelme ellenére Kuzmicsev valószínűleg nem tudja elszállítani a hajóit Franciaországból.