A brit energiaszabályozó hatóság, az Ofgem csütörtökön spórolásra szólította fel a háztartásokat, miután a múlt héten az országos áramhálózat üzemeltetője figyelmeztetett, hogy áramkimaradásokra lehet számítani a télen, ha nem áll majd rendelkezésre elegendő importgáz és -áram.

The price of electricity, natural gas and oil is rising higher with inflation quicker than governments and households can handle. Concept  piece to show the impact of rising costs of home energy bills for the poor is getting to critical point. Thermostat Concept piece to show the impact of rising costs of home energy bills for the poor is getting to critical point. Governments are already asking citizens to use less to avoid blackouts and providing economic stimulus cheques and hand outs to help people financially
Fotó: Craig Hastings / Getty Images

„Mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogyan fogjuk vissza az energiahasználatot, ahol csak lehetséges” – jelentette ki egy iparági eseményen Jonathan Brearley, az Ofgem vezérigazgatója. 

„Ez nem csupán a számlák csökkentésének a legegyszerűbb módja, de közvetlenül segíti az ellátás biztonságát, hozzájárul a szén-dioxid-mentesítéshez, és pénzt takarít meg az államháztartás számára is” – tette hozzá a Reuters tudósítása szerint.

Brearley beszámolt arról, hogy az Ofgem együttműködik az energetikai szektorral, és hamarosan kampányt indít annak érdekében, hogy elmagyarázza, milyen segítséget kaphatnak a háztartások, hogyan csökkenthetik a fogyasztást, és mit várhatnak a szolgáltatóktól.
A brit kormány egyelőre nem szólította fel az embereket, hogy spóroljanak az energiával, bár azt Liz Truss miniszterelnök sem zárta ki egyértelműen, hogy lehetnek áramkimaradások. Ezzel szemben az megállapodott a gázfogyasztás önkéntes, 15 százalékos csökkentésében, és több helyen bejelentették, hogy a szokásosnál kevésbé fűtik majd fel a közintézményeket

Az Egyesült Királyságban egyelőre csak az egyik szolgáltató ajánlotta fel az ügyfeleinek, hogy fizet neki, ha a csúcsidőszakokban kevesebb áramot használnak.

Az Ofgem vezérigazgatója ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az Egyesült Királyság erős pozícióban van az energiaellátást illetően, és  közölte: nem hiszi, hogy vészhelyzet áll elő a télen. Ugyanakkor nehéz időszak lesz az ukrajnai válság és az Európába irányuló orosz gázellátás csökkentése miatt. „Soha nem tudunk minden kockázatot kiküszöbölni, ezen a télen pedig különösen nem” – fogalmazott.