Hetvenkét órás sztrájk indult hétfőn nulla órakor az Eurowings német légitársaságnál a pilótákat képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit) szervezésében.

Pilots' strike at Eurowings - Cologne
Fotó: Rolf Vennenbernd / dpa Picture-Alliance via AFP

A Lufthansa csoporthoz tartozó diszkont-légitársaságnál meghirdetett sztrájk miatt több budapesti járatot is töröltek.

A társaság számításai szerint a három napot együttvéve a gépek több mint fele marad ki.

A hétfőre tervezett 400 járatból 230 közlekedik.

A menetrend azért nem zilálódik szét teljesen, mert az Eurowings Europe nevű osztrák leányvállalatra nem vonatkozik a németországi pilóta-szakszervezet sztrájkfelhívása.

Az érdekképviselet jobb munkakörülményeket, rövidebb műszakokat és hosszabb pihenőidőt igyekszik kiharcolni a pilótáknak. Szűk két héten belül másodszor szervezett figyelmeztető sztrájkot az Eurowings, az első, október 6-i 24 órás volt, és 250 járatot kellett törölni miatta. A hónap eleji munkabeszüntetés mintegy 30 ezer utas terveit írta át.

Pilots' strike at Eurowings - Cologne
Fotó: Rolf Vennenbernd / dpa Picture-Alliance via AFP

A VC a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, azaz nagyjából tízezer munkavállaló érdekeit képviseli. Legutóbb szeptember elején szerveztek eredményes sztrájkot a Lufthansa csoport névadó légitársaságánál, ahol

a kezdő első tiszteknek bő 20, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitányoknak 5,5 százalékos béremelést harcoltak ki,

és megállapodtak a céggel, hogy 2023. június végéig nem hirdetnek újabb munkabeszüntetést. Az akkori sztrájk során csaknem 800 járatát töröltek, ami a becslések szerint 130 ezer utast érintett.

Megregulázza a légitársaságokat a Biden-kormányzat

Washington új törvényben szabályozná a légitársaságok különdíjairól szóló tájékoztatást. A cél az, hogy az utasoknak előzetesen az összes potenciális különdíj ismeretében legyen lehetőségük az ajánlatok összehasonlítására.