Folytatta gyengülését a dollárral szemben a kínai fizetőeszköz, a jüan pénteken, így a 2008-as pénzügyi válság óta nem látott mélypontra süllyedt az amerikai devizával szemben, amelynek erejét főként az egyre növekvő kamatemelési várakozások adják.

(CPC Congress)CHINA-BEIJING-CPC NATIONAL CONGRESS-PRESS CONFERENCE (CN)
Sajtótájékoztató videó a Kínai Kommunista Párt kongresszusáról.
Fotó: Chen Yehua / Xinhua / Xinhua via AFP

A jüan némiképp erősödni tudott csütörtökön, miután a Bloomberg magukat nem felfedő forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Peking fontolgatja az országba utazók karanténkötelezettségének lazítását.

Szijjártó: nem sérülhetnek az európai–kínai gazdasági kapcsolatok

Szijjártó Péter: az Oroszország és az közötti együttműködés szálait sorra vágják el, azonban fontos lenne elkerülni, hogy ez Kína esetében is megtörténjen.

A piacok pénteki nyitása előtt a kínai jegybank dolláronként 7,1186 jüanban határozta meg az árfolyam középértékét, ami némiképp erősebb a korábbi, dolláronkénti 7,1188 jüanos középértéknél. Ez az azért fontos, mert a belföldi piacokon az árfolyam ettől maximum 2 százalékban térhet el mind felfelé, mind lefelé. Ennek megfelelően a belföldi szpot piacokon 7,2320 jüanba került nyitáskor egy dollár, ami a nap közepére a sáv széléhez közelítve 7,2462 jüan/dollárra gyengült, ami 1,8 százalékos esés a kínai jegybank által meghatározott középértékhez képest. Azonban még ha a középértéket el is éri a kereskedés végére a kínai deviza, az is azt jelenti, hogy 12,3 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben 2022. január óta.

A piaci szereplők szerint a jüan gyengesége tartós lehet, miután az amerikai jegybank, a Fed részéről nem látni jelét a monetáris szigorítás visszafogásának.

Ugyan a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának ideje alatt a kínai hatóságok iránymutatása igyekszik erősíteni és stabilizálni a jüan árfolyamát, ám látható, hogy ez csak azt eredményezi, hogy a fizetőeszköz a sáv széléig gyengül a dollárral szemben – írja a Reuters. 

Erre utal, hogy az offshore piacokon a jüan 0,25 százalékkal olcsóbban volt kapható, mint a belföldi piacokon. A pártkongresszus idején az ország statisztikai hivatala a héten korábban elhalasztotta a várt GDP-adatok közlését is, amely várhatóan messze elmarad a kommunista párt által meghatározott céloktól. A kongresszus várhatóan vasárnap, Hszi Csin-ping harmadik pártfőtitkári ciklusának megerősítésével ér majd véget.