A Ronald Reagan nukleáris meghajtású amerikai repülőgép-hordozó pénteken ismét haditengerészeti gyakorlatokat kezdett dél-koreai hadihajókkal, egy nappal azután, hogy Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat bocsátott fel és harci repülőgépekkel gyakorlatozott, ami a riválisaival szembeni feszültség fokozását jelentette.

Fotó: US Navy

Az amerikai repülőgép-hordozó és harccsoportja visszatért a Koreai-félszigethez közeli vizekre, miután 

Észak-Korea a hét elején nukleáris töltet hordozására képes rakétát indított, amely átrepült Japán fölött. 

A rakétaindítás válasz volt arra, hogy az amerikai repülőgép-hordozó csoport korábban gyakorlatozott a dél-koreai haditengerészet hajóival. Észak-Korea az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat az ország lerohanására vonatkozó próbának tekinti.

A legutóbbi kétnapos katonai manőverek, amelyekben amerikai és dél-koreai rombolók és más hajók is részt vettek, a félsziget keleti partjainál lévő nemzetközi vizeken zajlottak. 

A gyakorlatok célja a szövetségesek védelmi képességeinek megerősítése 

– derült ki a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményéből.

Jelentősen növelte a fegyverexportját Dél-Korea

Az ázsiai ország fegyverexportja az idén elérheti a tízmilliárd dollárt, ami azt jelenti, hogy 2020-hoz képest megtriplázhatja a katonai felszerelések eladását. Dél-Korea minőségi eszközöket gyárt, és igyekszik mindig az adott országhoz igazodni. Szöul hadihajókat, rakétákat, tankokat és tüzérségi ágyúkat is készít, valamint az első saját fejlesztésű vadászrepülőgépét gyártja Indonéziával közösen.

Észak-Korea az új gyakorlatokra újabb rakétakísérletekkel reagálhat, a phenjani külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy a repülőgép-hordozó csoport áttelepítése 

erős fenyegetést jelent a Koreai-félszigeten és a közelében fennálló helyzet stabilitására.

Észak-Korea idei nagy ütemű fegyverkísérleteinek célja fegyverarzenáljának bővítése és az, hogy nukleáris fegyverekkel hitelesen fenyegethesse az amerikai szárazföldet és a regionális szövetségeseket, majd elismert atomállamként megerősödött pozícióból tárgyalásokat kezdjen az Egyesült Államokkal. Kevesebb mint két hét alatt hat rakétakísérletet hajtott végre.

A kedden tesztelt közép-hatótávolságú észak-koreai rakéta valószínűleg egy Hvaszong-12 típus volt, amely megfigyelők szerint képes elérni az Egyesült Államok csendes-óceáni területét, Guamot. A közelmúltban felbocsátott rövid hatótávolságú rakéták pedig Dél-Korea támadását imitálták.