A brit egyetemekre igyekvő külföldi fiatalok ihatják meg a levét annak, hogy rekordokat döntöget a bevándorlás az Egyesült Királyságba. Az új miniszterelnök, Rishi Sunak azt fontolgatja, hogy a jövőben nem engedik be őket. 

The statue of the Earl of Pembroke stands in the Schools Quadrangle of the Bodleian Library in Oxford, England, on June 22, 2019. (Photo by David Cliff/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Akinek külföldiként, akár magyarként az az egyik életcélja, hogy Oxfordban, vagy Cambridge-ben tanuljon, még nem kell lemondania erről, akkor sem, ha az intézkedést valóban meghozzák. A csúcsegyetemekre nem vonatkozna az új rendszabály. Akik azonban ennél alacsonyabbra tették a mércét, azok előtt lezárulhat a sorompó. 

A legtöbb egyetemista egyébként Indiából és Kínából érkezik. A legnagyobb számban a University College London és Manchesteri Egyetem oktat külföldieket. Összességében százezrekről van szó.

A háttér: a csütörtökön közölt adatok szerint júniusban rekordot döntött a bevándorlás. A becslések szerint 12 hónapos időszakra visszatekintve 1,1 millió ember érkezett az Egyesült Királyságba letelepedési céllal. Eközben 560 ezren elmentek, és a nettó bevándorlás így is meghaladta a félmilliót a 67,3 millió lakosú országba.

A Downing Street azonnal reagált a számokra, és kiderült: azt tervezik, hogy a külföldiek számára megtilthatják „az alacsony minőségű diplomák” megszerzését, és a külföldi diákoknak azt sem engednék meg a jövőben, hogy magukkal hozhassák az országba a családjukat – jelentette a The Times.

A hírekből egyelőre nem derült ki, mely egyetemekre, vagy képzésekre nem vonatkozna a rendszabály.

Miközben a Tory kabinet egyre népszerűtlenebb, és a britek többsége kedvezőtlen véleménnyel van az általuk levezényelt európai uniós kilépés („Brexit”) óta történt fejleményekkel, a bevándorlás korábban elképzelhetetlen sebességre kapcsolt.

A félmilliós nettó beáramlás több, mint a kétszerese az előző egy évre mért 239 ezernek, és jelentősen meghaladja a Brexit előtti rekordot, a 2015 márciusában rögzített 239 ezret is.

Amennyiben a gyors bevándorlást gondnak tekintik – és igen –, nem azzal van a probléma, hogy „nem működik” a Brexit, amelynek a kampánya erőteljesen az EU-ból érkező munkavállalók ellen irányult. Az uniós dolgozók nettó értelemben továbbra is inkább elhagyják az Egyesült Királyságot a statisztikai hivatal adatai szerint. A brit állampolgárok inkább hazaköltöznek, de az igazán nagy beáramlás az unión kívüli országokból történik.

A valamikori hatalmas brit birodalom romjain épült Nemzetközösség országai számára az Egyesült Királyság határai könnyebben átjárhatók másoknál. Június, a bevándorlási adatok rögzítése óta meghalt a népszerű II. Erzsébet királynő, és vannak olyan félelmek, hogy ez megrengetheti a Nemzetközösséget, de amíg nem lépnek ki népes országok, ez nem lehet ok a bevándorlás lelassulására.

Sunak konzervatívjainak pedig egyik alapígérete a bevándorlás visszaszorítása.

A statisztikai hivatal egyébként egyedi tényezőket nevezett meg a bevándorlás megugrásának okaiként. Két program keretében is vízumot kaphatnak a háború ellen menekülő ukránok, illetve a Brexitet követően megváltoztak a bevándorlási szabályok. A betelepülést pedig egy pontrendszer alapján engedélyezik, ami a korábbi állapotnál kedvezőtlenebb az EU-állampolgárok számára, és ez meg is látszik a számokon.