Átalakította a kormányt a frissen kinevezett brit miniszterelnök, Rishi Sunak, azonban számos kulcspozícióban nem történt változás. Miután Sunakot választotta nagy többséggel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé az alsóházi tory frakció, III. Károly királytól kedd délután meg is kapta a formális kinevezést is a kormány élére.

New Conservative Party leader and Britain's Prime Minister Rishi Sunak (L) leaves from Buckingham Palace in London on October 25, 2022, following an audience with King Charles III, where he was invited to form a government. - New British Prime Minister Rishi Sunak on Tuesday vowed to fix the errors made by his predecessor Liz Truss while warning of "difficult" decisions ahead. Speaking on the steps of Downing Street after being appointed premier by King Charles III, Sunak spoke of Truss's "noble" aims but said some "mistakes" had been made.
Fotó: YUI MOK / Yui Mok/AFP

Elődje, Liz Truss múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett, 

és ezután a konzervatív frakció részéről egyre intenzívebb nyomás nehezedett rá távozása érdekében.

Sunak nem is tétlenkedett, már kedd este elkezdte az új kormány kialakítását.  Visszatért posztjára a  Truss-kormány utolsó napjaiban lemondó belügyminiszter, Suella Braverman, aki azzal indokolta múlt szerdán bejelentett távozását, hogy személyes e-mailjéről küldött át egy hivatalos, még nem publikált szakpolitikai dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, és ezzel megsértette az eljárási szabályokat.

A politikus ugyanakkor éppen erre az indokra felépítve erőteljes bírálatokat is megfogalmazott Liz Truss kormányának politikájával szemben, alig burkoltan számon kérve, hogy az akkori miniszterelnök nem nézett szembe az adópolitikai fiaskó súlyos piaci következményeivel. 

Azt írta: a kormány működésének alapja az, hogy vállalják a felelősséget mindazok, akik hibát követnek el.

"Az nem komoly politizálás, ha úgy teszünk, mintha nem követtünk volna el hibákat, ha úgy folytatjuk, mintha senki nem is vette volna észre, hogy elkövettük ezeket a hibákat, és ha abban bízunk, hogy a dolgok valami csoda folytán majd rendeződnek" – állt a Sunak által kedden újból kinevezett belügyminiszter Trusshoz írt múlt heti levelében.

Az új kormányban is posztján maradhat a Truss által kinevezett Jeremy Hunt a pénzügyminiszter – aki első munkanapját elődje, Kwasi Kwarteng adócsökkentési programjának visszavonásával kezdte –, és Ben Wallace védelmi miniszter, valamint változatlanul James Cleverly a brit külügyminiszter és Penny Mordaunt az alsóház vezetője. Utóbbi a mindenkori kormánypárt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztség, betöltője az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag.

Penny Mordaunt volt Sunak első számú riválisa a Konzervatív Párt hétfőn zárult vezetőválasztási versengésében, de az utolsó pillanatban visszalépett. 

Így Sunak maradt az egyetlen jelölt, és győzelmét a frakcióvezetés rögtön ki is hirdette.

A Suella Braverman távozása után a belügyminiszteri tisztséget hat napig betöltő Grant Shapps az üzleti ügyek tárcájával vigasztalódhat. E tisztségről Rishi Sunak miniszterelnöki kinevezése után lemondott Jacob Rees-Mogg, a kettővel ezelőtti kormányfő, Boris Johnson szoros politikai szövetségese, aki a tory vezetőválasztási kampányban Johnson visszatérését támogatta volna.

Végül azonban a miniszterelnöki pozícióról nyáron lemondó Johnson nem indult el ismét a pártvezetői tisztségért. Rishi Sunak ugyanakkor Boris Johnson egykori kormányának több tagját is magas pozíciókra nevezte ki. Dominic Raab például ismét miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter lett, vagyis ugyanazt a tisztséget kapta vissza, amelyet Johnson idején is betöltött.

Steve Barclay, Johnson egykori stábfőnöke az egészségügyi minisztérium élére került, Michael Gove, aki korábban számos posztot betöltött és a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb veterán politikusa, Sunak kormányában a felzárkóztatási minisztériumot vezeti.