Nemzetközi gazdaság

Az útblokádok feloldását kéri Bolsonaro, miközben tüntetésekre buzdítja híveit

Az eddig hivatalban lévő Jair Bolsonaro a vasárnapi brazíliai elnökválasztáson alulmaradt elődjével, Lulával szemben. Az eredmények ismeretében az exelnök hívei országszerte elégedetlenségüknek adnak hangot.

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök felszólította támogatóit, hogy oldják fel a brazil utak lezárását, a törvényes tiltakozásokat azonban támogatta.

A supporter of Brazilian President Jair Bolsonaro wears a Spider-Man costume as he takes part in a protest to ask for federal intervention outside the Army headquarters in Brasilia, on November 2, 2022. - Thousands of Bolsonaristas gathered this Wednesday in front of Army commands in the main cities of Brazil to ask for a military intervention in the face of the victory of leftist Lula da Silva at the polls. (Photo by Sergio Lima / AFP) BRAZIL-ELECTION-BOLSONARO-PROTEST
Fotó: Sergio Lima / AFP

A politikus, aki a vasárnapi elnökválasztáson vereséget szenvedett a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvától, egy közösségi oldalakon közzétett videóban arra szólította a tiltakozókat, hogy oldják fel az utak lezárását, mert számára ez nem tűnik a legitim tüntetések részének. Hozzátette azonban, hogy

„más tüntetések, amelyeket országszerte tartanak, a demokratikus játék részei, szívesen látjuk őket.”

A tüntetésektől zajos napot egy erőszakos epizód is beárnyékolta, a délkeleti Sao Paulo államban található Mirassol közelében egy útzárnál egy autós belerohant a tüntetőkbe, legalább hét embert megsebesítve – derül ki a szerda délután közzétett jelentésből. Mintegy 688 ilyen tüntetést oszlattak fel – közölték a hatóságok a CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint.

A megmozdulások egy nappal azután kezdődtek, hogy Jair Bolsonaro kedden megtörte kétnapos hallgatását, és kijelentette, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt.

Még a választások előtt több sztárfocista is Bolsonaro mellett foglalt állást.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy a tiltakozások a felháborodás és a választási folyamat lebonyolításával kapcsolatos igazságtalanság érzésének gyümölcsei. Az exelnök kijelentését szerdán fia, Eduardo Bolsonaro is megismételte egy Instagram-bejegyzésben, amely a Rio de Janeiró-i tüntetés légi felvételét mutatta.

 

Sao Paulóban több ezer Bolsonaro-támogató tüntető tiltakozott a délkeleti katonai parancsnokság előtt a hadsereg beavatkozását követelve „szövetségi beavatkozás most azonnal” kiáltásokkal. Rio de Janeiróban több ezer tüntető skandálta a helyi katonai parancsnokság előtt, hogy

Lula, tolvaj, a börtönben a helyed.

Az UOL helyi hírportál szerint szerdán az ország 27 államából 11-ben katonai épületek előtt zajlottak a katonai beavatkozást támogató tüntetések.

Szerdán csaknem felére csökkent az útlezárások száma: a szövetségi autópálya-rendőrség (PRF) bejelentette, hogy 16 brazil államban mintegy 146 útlezárást regisztrált az előző napi 271-gyel szemben – derül ki a szerda délután közzétett jelentésből.

Mintegy 688 ilyen tüntetést oszlattak fel a hatóságok.

Számuk gyorsan csökkent attól a pillanattól kezdve, hogy a rendőrség erőszakot kezdett alkalmazni a legfelsőbb bíróság jóváhagyásával, amely felszólította, hogy minden szükséges eszközt vessenek be az utak felszabadítására.

Sao Paulóban a rendőrségnek könnygázt és vízágyúkat kellett bevetnie, hogy helyreállítsa a forgalmat a Castello Branco úton, a Brazília gazdasági központját az ország közép-nyugati területével összekötő főúton.

A blokádok ellátási nehézségekhez vezettek Brazíliában, amely szinte kizárólag a közutakra támaszkodik az áruk és élelmiszerek szállításában. Az Országos Iparszövetség kedden figyelmeztetett, hogy ha az útlezárásokat nem oldják fel gyorsan, akkor áru- és üzemanyaghiány léphet fel.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek