A kínai gazdaság a Barclay friss előrejelzése szerint jövőre 3,8 százalékkal nő, részben az ingatlanberuházások visszaesése, részben amiatt, mert csökken a globális kereslet az ott gyártott termékek iránt. A a harmadik negyedévben éves bázison a várakozásokat meghaladó 3,9 százalékkal bővült, ami azonban messze van a hivatalosan az egész évre kitűzött 5,5-től. Elég közel viszont a Barclays módosított előrejelzéséhez. A londoni székhelyű multinacionális bank ugyanis szeptemberben már megvágta kínai GDP-előrejelzését, akkor 4,5 százalékra a visszaeső ingatlanberuházások miatt. Utóbbi téren most még meredekebb, 8-10 százalékos visszaesésre számítanak a korábbi egy számjegyűhöz képest. 

This aerial photo taken on September 17, 2021 shows the halted under-construction Evergrande Cultural Tourism City, a mixed-used residential-retail-entertainment development, in Taicang, Suzhou city, in China's eastern Jiangsu province. (Photo by Vivian LIN / AFP) kína, ingatlan, fejlesztés, építkezés,
Az ingatlanszektorban folytatódik a visszaesés
Fotó: Vivian Lin / AFP


A kínai ingatlanszektor és a kapcsolódó iparágak adják a GDP mintegy negyedét. Az az elmúlt két évben visszaesett, mivel Peking keményen fellépett likviditási gondokkal küzdő fejlesztők ellen, a házvásárlás iránti kereslet pedig mérséklődött. A szigorú járványintézkedések összességében korlátozták a fogyasztói hangulatot, és a Barclays szerint kétséges, hogy a fogyasztás, illetve a szolgáltatási szektor mennyire képes magához térni, ha a kormányzat változtat a járványkezeléssel kapcsolatos dinamikus zéró tolerancia politikáján, amire egyelőre nem is tettek ígéretet. Az óvatosságukat az elemzők az egyre növekvő lakossági hitelállománnyal indokolják. 

A kínai háztartásoknál az aránya a rendelkezésre álló jövedelemhez képest az elmúlt néhány évben meghaladta az Egyesült Államokban a 2008-as pénzügyi válságot megelőző években tapasztalt értéket. 

A bank hongkongi elemzői abból indulnak ki, hogy ezen a téren nem lesz nagyszabású ösztönző intézkedés legalább decemberig, amikor az új összetételű kormányzat meghatározza a politikai prioritásait.
Ami az exportot illeti, az a friss előrejelzése szerint jövőre 2-5 százalékkal visszaesik, szemben a korábban jelzett egyszázalékos növekedéssel. „Kína részesedése a globális kereskedelemben zsugorodott az idén. Külföldi vállalatok egyes kulcsfontosságú, munkaigényes áruik gyártását Kína ázsiai szomszédaihoz, köztük Vietnamhoz, Malajziához, Bangladeshez és Indiához helyezték át” – idézte a CNBC.
A kivitel pedig a kínai gazdaság motorja. A dollárban elszámolt tavaly 29,8 százalékkal bővült a 2020-as 3,6 után. A növekedés azonban az idén lelassult, az év első nyolc hónapjában csak 12,5 százalékkal emelkedett 2021 azonos időszakához képest. A kínai kivitel a pekingi vámhivatal adatai szerint utoljára 2016-ban esett vissza.

This aerial photo shows cargo containers stacked at a port in Lianyungang in China's eastern Jiangsu province on May 9, 2022. - China's export growth slumped in April to its lowest level in almost two years, customs data showed on May 9, as a Covid resurgence shuttered factories, sparked transport curbs and caused congestion at key ports. (Photo by AFP) / China OUT, kína, konténer, kikötő,
Globálisan csökken a kereslet a kínai termékek iránt 
Fotó: STR / AFP


Nem a Barclays az egyetlen, amelyik az elmúlt hónapokban megvágta a jövő évre vonatkozó kínai növekedési kilátásokat. A Nomura a korábbi 5,1 helyett 4,3 százalékos bővülésre számít a járvány hatásai, a gyengébb export, az ingatlanpiac lassú talpra állása és az autópiac visszaesése miatt. A Goldman Sachs szeptemberben adta ki utolsó előrejelzését, amely 5,3 helyett 4,5 százalékos növekedést vár 2023-ban. A Világbank legfrissebb előrejelzése szerint pedig Kína gazdaságával már az idén olyan történhet, amire évtizedek óta nem volt példa: az ország növekedési üteme elmaradhat Kelet-Ázsia többi részétől.