Októberben száz városban a negyedik egymást követő hónapban mérséklődtek az árak: 0,01 százalékkal csökkentek havi szinten a szeptemberi 0,02-os csökkenés után – derül ki a China Index Academy felmérésből.

Fotó: Jade Gao / AFP

A vállalat értékelése szerint az ingatlaneladások mintegy 20 százalékkal estek vissza októberben az előző év azonos időszakához képest.

Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban több mint 160 helyi önkormányzat vezetett be különböző támogatásokat, az ingatlanpiaci visszaesés a lakosság elvándorlásával küzdő kisvárosokból a nagyvárosokba is átterjedt. A kutatócég vezetője szerint az fellendülését hátráltatja, ha Peking ragaszkodik a zéró-Covid-stratégiához.

A távol-keleti ország ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt évben egyik válságból a másikba került. Mindez azért óriási probléma, mert az ingatlanszektor a kínai gazdaság nagyjából egynegyedét adja. Ennek hátterében az áll, hogy 

Kínában az új házak 90 százalékát még építés alatt vásárolják meg,

 viszont jó néhány pénzszűkében lévő ingatlanfejlesztő leállította a munkálatokat.

Az építkezések lassulása, illetve leállása miatt rengeteg vevő nem jut hozzá a már előre kifizetett lakásához, ők többféle módon tiltakoznak, például beköltöznek a félkész, befejezetlen lakásokba vagy bojkottálják a jelzáloghitelek visszafizetését. 

Utóbbira először június végén került sor, akkor a tiltakozás a közösségi médián keresztül terjedt el, amire válaszul a hatóságok ígéretet tettek a projektek felgyorsítására, a lakásvásárlók pedig féléves hitelmoratóriumot kaptak.  Azonban sok állampolgár arról számolt be szeptemberben, hogy az építkezések továbbra is állnak, vagy csak az ígértnél kevesebb munkással, lassan folytatódnak, így többen újraindították a bojkottot.

A szigorú járványvédelmi intézkedések és az ingatlanpiaci válság visszafogja Kína gazdaságát, emiatt az IMF a múlt héten csökkentette a távol-keleti gazdaság előrejelzését. A nemzetközi szervezet utóbbit tartja a nehezebben orvosolható problémának, amit csak átfogó módon lehet kezelni és ez hosszabb ideig tart majd. 

Nagy üzletet kötöttek Pekingben a pakisztánok

Megállapodott Pakisztán és Kína arról, hogy megkezdik egy közel 10 milliárd dolláros nagy sebességű vasút építését. A Pekingbe látogató pakisztáni miniszterelnök, Shehbaz Sharif és Hszi Csin-ping az után állapodtak meg a beruházásról, hogy a gazdaság lassulásával küzdő Kína a hitelezést is igyekszik visszafogni.