Nemzetközi gazdaság

Csak jelentős állami szerepvállalással élheti túl a válságot a legnagyobb német energiacég

Németország mentőcsomagot vezetett be az energiacégek megmentése érdekében. Az Unipernek azonban még több forrásra van szüksége.

Az európai egyik legnagyobb vesztesének tartják az Unipert. A düsseldorfi székhelyű energetikai vállalat szerint az államnak közel 25 milliárd eurót kellene belepumpálnia a cégbe, hogy fedezni tudják az Oroszországból érkező szállítások leállítása miatti veszteségeiket – adta hírül a Reuters.

Uniper headquarters
Jelentős állami szerepvállalással élheti túl a válságot az Uniper
Fotó: Federico Gambarini / AFP

Németország már benyújtott egy módosított mentőcsomagot a német gázimportőröknek a többletköltségek fedezése érdekében.

A céghez közel álló források szerint az elmúlt hónapban több tíz milliárdos pótlólagos finanszírozásra volt szükség az Uniper gazdasági helyzetének stabilizálásához. Berlin nemrég úgy döntött, hogy eltörli az illetéket, amely lehetővé tette volna a gázszolgáltatók számára, hogy a magasabb beszerzési költségek nagy részét áthárítsák a fogyasztókra.

Arról van szó, hogy a németországi gázszámla jelentős részét mostantól az adóbevételekből fizetjük és nem gázpótdíjból, ahogy eredetileg terveztük

– nyilatkozta Klaus Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója szerdán.

Ez a könnyítés az ügyfelek számára jó hír, hiszen az Uniper ügyfelei, köztük több önkormányzati szolgáltató még magasabb költséghullámmal szembesült volna az intézkedés nélkül.

Az Uniper részvényeinek árfolyama szerdán 4,5 százalékkal csökkent.

A papírok értéke az elmúlt egy évben 84 százalékos esést produkált.

Megkaphatja az EU jóváhagyását az Uniper-felvásárlás

A befektetők egy december 19-i ülésen szavaznak az ügyletről, amely 33 milliárd eurónyi államilag támogatott saját tőkét, 18 milliárd eurónyi hitelkeretet tartalmazhat és 500 millió biztosít az Uniper anyavállalatának, a Fortumnak egy esetleges kivásárláshoz.

Az Uniper bejelentette azt is, hogy tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal, amelynek az állami támogatásokra és az összefonódások ellenőrzésére vonatkozó jogszabályok alapján jóvá kell hagynia a mentőakciót. A várakozások szerint már a tervezett részvényesi közgyűlés előtt zöld lámpát kaphatnak Brüsszeltől.

A német kormány támogatása nélkülözhetetlen számunkra, és számítunk az unió támogatására is

– nyilatkozta ennek kapcsán Maubach, hozzáfűzve, hogy csak így maradhat fenn az Uniper, és csak így járulhat hozzá az energiabiztonsághoz.

Az Uniper majdnem összeomlott azt követően, hogy a legnagyobb beszállítója, az orosz Gazprom az év elején leállította a gázszállításokat, amit Berlin az ukrajnai háború miatti szankciók megtorlásának minősített. Moszkva tagadja ezt a vádat.

Mindez nem csupán a német vállalati történelem legnagyobb, 40 milliárd eurós nettó veszteségét okozta, hanem arra is kényszerítette Németországot, hogy államosítsa a céget, hogy elkerüljön egy Lehman Brothers-szerű hatást az európai energiaszektorban.

A következő tél lesz az igazán durva Európában

A nagy LNG-exportőrnek számító Katar szerint Európa gondjai 2025-ig is fennmaradhatnak, és az orosz gáz teljes leváltásához új atomerőművek és több szén használata is szükséges.

 

Németország energia Uniper válság
Kapcsolódó cikkek