A számláló folyamatosan pörög – az európai országok egyre mélyebben nyúlnak a zsebükbe, hogy megelőzzék a gazdaságoknak a magas energiaárak következtében valószínűsíthető összeomlását. Németország előkelő helyen áll az energiaár-kompenzáció képzeletbeli rangsorában. A Bloomberg birtokába került dokumentum szerint a legnagyobb európai gazdaság ismét hatalmas összeget, 83,3 milliárd eurót fordítana energiaár-támogatásra. 

Reichstag building, 27 October 2022, Berlin: Colorful leaves lie on the lawn in front of the Reichstag building. Photo: Christophe Gateau/dpa/ZB (Photo by Christophe Gateau / Deutsche Presse-Agentur GmbH / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: CHRISTOPHE GATEAU / AFP

A Christian Lindner pénzügyminiszter által jegyzett anyag szerint 40,3 milliárd eurót különítenek el a gáz és a távfűtés költségeinek fedezésére, a fennmaradó 43 milliárd eurót a háztartások és a vállalkozások villamosenergia-költségének csökkentésére fordítják. 

A szaktárcánál optimisták, azt írják, hogy a forrás egy részét maguk az energiatermelők fizetik majd meg, a váratlan nagy nyereségük megadóztatása révén.

Berlin persze türelmetlen, a mostani állapot szerint márciusban lép életbe a háztartások gázárfékje, de állítólag már tárgyalnak arról, hogy miképpen lehetne hamarabb könnyíteni a háztartások helyzetén. A dokumentum szerint újabb 15 milliárd euróval segítenék az immár ismét állami gázóriást, az Unipert, és további 8,5 milliárd euróval támogatnának más energiacégeket is.

Gázba vész a jövő

A valutablokk pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup adatai szerint az euróövezet kormányai eddig a gazdasági teljesítmény mintegy 1,25 százalékát, azaz 200 milliárd eurót költöttek el energiatámogatásra. Ugyanakkor a szervezet elnökének a szavai jól leírják, hogy legfeljebb tűzoltásra elegendő ez az összeg. Paschal Donohoe azt mondta, a jövő év kulcsfontosságú kérdése az, hogy a már elfogadott támogatásokat meghosszabbítják-e a tavasz után is. 

Nagy kihívás a háztartások védelme, és a versenyképesség megőrzése közötti lavírozás

– hangsúlyozta az eurócsoport legutóbbi ülése után.