Az uniós országok szerdán megállapodtak egy csipgyártás finanszírozását tartalmazó 45 milliárd eurós tervről, és ezzel a 27 országból álló blokk egy lépéssel közelebb került ahhoz a céljához, hogy csökkentse az amerikai és ázsiai előállítóktól való függőségét – közölte a Reuters.

Electronic technician holding tweezers and assemblin a circuit board.
Fotó: Getty Images

Az uniós küldöttek egyhangúlag támogatták az Európai Bizottság javaslatának módosított változatát – közölte az EU soros elnökségét betöltő Csehország.

Az miniszterei december 1-jén ülnek össze, hogy jóváhagyják a csiptervet, amelyet jövőre még meg kell vitatni az Európai Parlamenttel, mielőtt törvényerőre emelkedhet.

Az EU végrehajtó testülete azt reméli, hogy a támogatások nyomán a közösség eléri a globális csipgyártási kapacitás20 százalékát. A testület azt követően állt elő javaslatával, hogy a csipek globális hiánya és az ellátási lánc szűk keresztmetszetei az autógyártókat, az egészségügyi szolgáltatókat és a távközlési szolgáltatókat is sújtották.

 

Európa részesedése a csipgyártásban jelenleg 8 százalékos, ami a 2000-es 24-hez képest jelentős visszaesés.

 

A küldöttek által a bizottsági javaslathoz elfogadott változtatások között szerepel, hogy a csipek szélesebb körének állami támogatását tegyék lehetővé, ne csak a legfejlettebb technológiát tartalmazókét. Emellett a támogatások olyan termékekre is terjednek ki, amelyek a számítási teljesítmény, az energiahatékonyság, a környezetvédelem és a mesterséges intelligencia terén innovációt hoznak.

Az uniós országok arra is törekedtek, hogy korlátozzák a bizottság, azaz az uniós végrehajtó testület hatáskörét, mondván, hogy a válság idején a vállalatokhoz intézett információkéréseknek arányosnak és a biztonságra összpontosítónak kell lenniük – derül ki a Reuters által látott uniós dokumentumból.

E szerint az uniós törvényhozóknak még meg kell oldaniuk a projekt finanszírozását.

A bizottság a kutatási és más programokból származó el nem költött pénzeszközökből különített el pénzt, ami egyes uniós országok részéről kritikát váltott ki, miszerint ez méltánytalanul előnyös lehet azon államok számára, amelyeknek már vannak csipgyártó létesítményeik vagy amelyek a csipgyártók számára vonzóvá válnak.

Erős eredmény, sovány kilátások a csipgyártónál

Hozta a vártat a legutóbbi negyedévben a Qualcomm, de a bizonytalan gazdasági környezetben meglehetősen óvatos várakozásokat fogalmazott meg.