Az egyre több európai országban mérséklődik, Franciaországban azonban továbbra is rekordmagas az árindex. A gyors áremelkedés mellett a gazdaság érdemi teljesítménynövekedést sem tudott felmutatni. Úgy tűnik, a franciáknál is elkezdődött a válság.

Mature woman going through her receipts at home after buying groceries Shoot of woman going through her receipts  at home after buying groceries
Fotó: Getty Images

Az éves inflációs ráta már második hónapja az 1985-ös csúcson, 6,2 százalékon áll. Bár a francia gazdaság eddig úgy-ahogy meg tudta magát védeni, most elkezdték bepótolni a „lemaradásukat” az eurózónával szemben, és nem követik a mérséklődésnek indult német inflációs rátát.

A francia infláció változása
 

A harmonizált fogyasztói árindex 7,1 százalékkal nőtt az eurózóna második legnagyobb gazdaságában, tartva az októberi emelkedést – közölte az Insee statisztikai iroda szerdán. Ez nagyjából megegyezik az elemzők korábbi előrejelzésével, amely 7 százalékról szólt. Az európai kötvények hozama a bejelentés után csökkenni kezdett.

A beszámoló szerint az élelmiszer és az iparcikkek áremelkedése gyorsult, míg a háztartások energiaköltségei csökkentek, annak ellenére, hogy a kormány visszavágta az üzemanyagokra adott engedményeket. A szolgáltatások 3 százalékkal drágultak, ami egy kicsit alacsonyabb, mint az októberi érték.

Az erősödő inflációt mellett a francia gazdaság elhanyagolható, 0,2 százalékos növekedést produkált a harmadik negyedévben, az előző 0,5 százalékhoz képest.

A háztartási fogyasztás csökkent, a kormányzat költségei megemelkedtek. Az és is nőtt a külföldi kereslet miatt. A 1 százalékot nőtt, a második negyedévi 4,2 százalék után.