Észak-Korea hadserege tartós, határozott és elsöprő erejű intézkedéseket ígért hétfőn, válaszul az előző héten tartott amerikai–dél-koreai légi hadgyakorlatokra.

This combination of images taken between November 2, 2022 and November 5, 2022 and released on November 7, 2022 by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) shows various missile tests being performed by the North's Korean People's Army at undisclosed locations.
Fotó: AFP

Az észak-koreai néphadsereg vezérkara szerint a közös katonai manőver valójában nyílt provokáció, amelynek célja a feszültség szándékos fokozása a térségben, közvetlen célpontja Észak-Korea.

A KCNA állami hírügynökség által hétfőn közölt angol nyelvű nyilatkozatban az olvasható, hogy a Koreai-félszigeten az Egyesült Államok és Dél-Korea meggondolatlan katonai műveletei miatt kialakult súlyos helyzet most a bizonytalan konfrontáció felé halad.

A dokumentum szerint az észak-koreai hadsereg is tartott hadgyakorlatot, amelyben légi támaszpontjai és repülőgépek elleni támadásokat feltételeztek.

A közleményben megerősítették, hogy az elmúlt időszakban több tucat különböző típusú rakétával, köztük ballisztikus rakétával végeztek kísérleteket, hogy ellenőrizzék bevethetőségüket az ellenség műveletirányítási rendszere ellen. A tájékoztatásból kiderült, hogy légi gyakorlatot is tartottak ötszász repülőgép bevetésével.

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea, felszállt az amerikai szuperbombázó

A szombati rakétakilövések akkor történtek, amikor az Egyesült Államok és Dél-Korea befejezte a hétfőn megkezdett Éber Vihar elnevezésű hadgyakorlatát.

Észak-Korea a nemzetközi bírálatok ellenére szeptember vége óta szokatlanul gyakran hajt végre rakétakísérleteket.

Ezek sorában kilőttek egy több ezer kilométeres hatótávolságú, nukleáris robbanófej hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát is.

A rakétakísérletekre válaszul Dél-Koreában – az ott állomásozó amerikai erők részvételével – a korábbi évek gyakorlatainál nagyobb katonai manővereket tartottak, köztük a múlt héten is.

Ömlik a koreai fegyver Európába, de ezt az USA nagyon nem nézi jó szemmel

A magas árak és az évekig tartó szállítások miatt az európai államok Dél-Koreától kezdtek el beszerezni új fegyvereket. Lengyelország már le is szerződött egy majdnem 6 milliárd dolláros fegyverbeszerzésre, amely több száz tankot, tarackot és vadászrepülőt tartalmaz. Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel Dél-Korea európai térnyerését, illetve azt állítja, hogy Szöul alaptalanul ígér gyors szállítást, valamint az eszközeik minőségben is gyengébbek az amerikainál.