Októberben több mint 498 ezer turista utazott Japánba, szemben a szeptemberi közel 207 ezerrel, vagyis több mint kétszer annyian keresték fel a szigetországot, mint az előző hónapban – írja a Nikkei Asia.

Young caucasian girl is smiling confused losted in Tokyo crowd
Fotó: Praetorianphoto

A járvány előtti csúcsok azonban  még messze vannak, a felkelő nap országa 2019 októberében majdnem 2,5 millió érkezőt regisztrált.

Ahogy arról a VG beszámolt, október elején Japán teljesen megnyitotta kapuit a turisták előtt, ugyanis vízum nélkül is utazhatnak egyéni látogatók a szigetországba, ami jót tett az ágazatnak. Az ázsiai–csendes-óceáni térségből érkezők kulcsszerepet játszottak a múlt hónapban a nyitás utáni ugrásban. 

A turisták között a legnagyobb csoportot a dél-koreaiak alkották 25 százalékkal, akiket az amerikaiak követték 11 százalékkal, harmadik helyen pedig a hongkongiak találhatók 7 százalékkal. A Thaiföldről, Szingapúrból, Malajziából és a Fülöp-szigetekről érkező látogatók száma is jelentősen emelkedett szeptember óta.

A fellendülés jelei ellenére továbbra is bizonytalan, hogy a turisztikai ágazat mikor nyeri vissza teljes erejét, ugyanis elmaradnak a kínai turisták.

2019-ben a kínaiak adták a Japánba érkező külföldi turisták nagyjából 30 százalékát, míg most októberben csupán 3 százaléknyian érkeztek Kínából. Ennek hátterében az áll, hogy Peking még mindig szigorú járványvédelmi intézkedéseket tart fent, és korlátozásokat vezetett be tengeren túli utazásokra.

További aggodalomra ad okot az orosz–ukrán háború. Mivel a repülőgépeknek most el kell kerülniük az orosz légteret, az Európából érkező látogatóknak hosszabb repülőútra kell számítaniuk. A múlt hónapban az ANA Holdings japán légitársaság vezérigazgatója újságíróknak azt mondta, hogy a háborúból eredő bizonytalanság a legnagyobb kockázat a vállalat számára, megakadályozza, hogy növeljék az Európába irányuló járatok számát. 

Az is probléma, hogy a szegmenst munkaerőhiány sújtja. 

Eközben egyre több japán keres fel külföldi országokat. A külföldre látogató japánok száma októberben több mint 349 ezer volt, szemben a szeptemberi 319 ezerrel.

Már a japán gazdaság sem a régi

A felkelő nap országának gazdasága a harmadik negyedévben váratlanul zsugorodott: a japán hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, és 1,2-del az előző év azonos időszakához képest. Ennek hátterében az áll, hogy a gyenge jen és a magasabb importköltségek megterhelték a háztartások és a vállalkozások kiadásait.