Kettős mérce alkalmazásával vádolta Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) kedden, miután a testület rendkívüli tanácskozáson foglalkozott az újabb phenjani ballisztikusrakéta-tesztekkel.

Kim Jo Dzsong, Észak-Korea, ENSZ
Kettős mérce alkalmazásával vádolta Kim Dzsongun húga az ENSZ-t.
Fotó: Koreas Summit Press Pool

A BT ügyet sem vet az Egyesült Államok és Dél-Korea rendkívül veszélyes hadgyakorlataira, sem az Észak-Korea ellen irányuló őrült fegyverkezésükre, ehelyett Phenjant rótta meg azért, mert gyakorolja az önvédelemhez való jogát – áll a Kim Jodzsong jegyezte közleményben, melyet a KCNA észak-koreai állami hírügynökség tett közzé.

Az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jodzsong egyúttal figyelmeztetett, hogy Phenjan a legkeményebben fellép azok ellen, akik kétségbe vonják jogát az önvédelemhez. Hozzáfűzte, hogy Washington csak a biztonsági válságot növeli minden, a kommunista állam elleni lépésével.

Habár az ENSZ határozatai tiltják, hogy Észak-Korea kísérleteket hajtson végre bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétával, Phenjan legutóbb pénteken lőtt ki interkontinentális ballisztikus rakétát.

Tajvanról és Észak-Koreáról egyeztettek az amerikai–kínai találkozón

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína védelmi miniszterei idén másodszor találkoztak. Tajvan helyzete is terítékre került.