Nemzetközi gazdaság

Tajvanról és Észak-Koreáról egyeztettek az amerikai–kínai találkozón

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína védelmi miniszterei idén másodszor találkoztak. Tajvan helyzete is terítékre került.

A Kína és az Egyesült Államok közötti válságkommunikáció javításáról, Tajvanról és Észak-Koreáról is egyeztetett kedden Kambodzsában Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és kínai kollégája, Vej Feng-ho – jelentette be kedden az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon.

Indonesia's Defense Minister Prabowo Subianto (R) and US Defence Secretary Lloyd Austin (L) leave after a joint news conference following their meeting in Jakarta, on November 21, 2022. 
USA, Kína, Tajvan, Korea
A válságkommunikációról, Észak-Koreáról és Tajvanról is egyeztetett az amerikai és a kínai védelmi miniszter.
Fotó: Willy Kurniawan / AFP

Pat Ryder minisztériumi szóvivő elmondta, hogy a megbeszélésen Austin aggodalmának adott hangot az Észak-Koreából érkező provokációk miatt, és felszólította Pekinget, gyakoroljon nyomást Phenjanra annak érdekében, hogy a rezsim betartsa az ENSZ vonatkozó határozatait.

Bár számos korábbi határozat tiltja, hogy Észak-Korea kísérleteket hajtson végre bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétával, Phenjan idén több ilyen rakétát bocsátott már fel. A fellövések miatt Dél-Korea és Japán is aggodalmát fejezte ki, az Egyesült Államok pedig – válaszul az észak-koreai műveletekre – a közelmúltban újabb közös hadgyakorlatot tartott a dél-koreai hadsereggel.

Az amerikai tárcavezető emellett aggodalmának adott hangot az indiai–csendes-óceáni térségben észlelt kínai repülőgépek egyre veszélyesebb magatartása miatt, amely szerinte növeli a baleset kockázatát. Habár kiemelte, hogy Washington elkötelezett az egy Kína elve mellett, Tajvannal kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos lenne a Tajvani-szoros stabilitása és békéje, a status quo-t pedig semmiképpen nem szabad egyoldalúan megváltoztatni.

Hadihajót kerítettek be a kínaiak, rejtélyes tárgyat vontatott

Peking a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli. Hadihajói rendszeresen járják a térséget.

A kínai tárcavezető a találkozón reményét fejezte ki, hogy Washington racionális és gyakorlati politikát folytat majd Kínával szemben, és sikerül helyreállítani a kínai–amerikai kapcsolatokat.

Tajvannal kapcsolatban leszögezte, hogy a tajvani kérdés megoldása a kínai nép dolga, ebbe semmilyen külső erő nem avatkozhat bele.

A kínai hadseregnek megvan az ereje és bátorsága felügyelni az anyaország újraegyesítését

– jelentette ki a miniszter.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 09:  Chinese State Councilor and Defense Minister General Wei Fenghe speaks during a joint news conference during the U.S.-China Diplomatic and Security Dialogue meetings at the Department of State's Harry S. Truman headquarters building November 09, 2018 in Washington, DC. The two countries' leaders said they continue to work together to help denuclearize North Korea and toward other shared goals in the East Asia region.
Fotó: Getty Images

Bár Washington – összhangban az egy Kína elvével – sosem ismerte el Tajvant önálló országként, a sziget legnagyobb fegyverszállítója, és az utóbbi hónapokban több amerikai politikusokból álló delegáció is ellátogatott Tajpejre, ez pedig feszültséget eredményezett Washington és Peking viszonyában.

A felek egyetértettek abban, hogy párbeszéd útján kell csökkenten a feszültségeket és erősíteni kell a válságkommunikációt egymás között.

A tárcavezetők a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) védelmi miniszterei részére szervezett konferencia margóján egyeztettek. Austin idén másodjára találkozott kínai partnerével.

Profitál az amerikai–kínai csipháborúból a tajvani félvezetőgyártó

A világ legnagyobb csipgyártójának értékesítése 56 százalékkal nőtt októberben. Az Egyesült Államokban 12 milliárd dolláros gyárberuházást indítottak, de Japánban is bővítik a termelést, Szingapúrban pedig új üzemet építenek.

 

Kapcsolódó cikkek