Nemzetközi gazdaság

Luhanszki települések teljes lakosságát telepítenék ki az oroszok

Továbbra is aktív az orosz hadsereg a keleti fronton. Luhanszk megyében evakuálás van tervben, Mariupolban oroszt rádíóadást indítanának.

A luhanszki régióban kialakult súlyos humanitárius helyzet miatt az orosz megszállók három Luhanszk megyei település Kreminna, Szeverodoneck és Rubizsne településről a lakosság teljes evakuálását tervezik az ideiglenesen megszállt területek mélyére – írta esti jelentésében a kijevi katonai vezetés.

Russia-Ukraine war
Luhanszk
Három luhanszki település teljes lakosságát ki akarják telepíteni az oroszok
Fotó: AFP

A vezérkar arról is beszámolt, hogy a Donyeck megyei Mariupolban az orosz hatóságok bővítik a propagandát sugárzó adások hatósugarát és műsoridejét.

A rendelkezésre álló információk szerint a megszállók elindítják a Mariupol-24 tévécsatornát. A tervek szerint egy hónapon belül bevezetik az éjjel-nappali adást

– számolt be a vezérkar.

Az orosz erők munkaidőben csapást mértek az északkelet-ukrajnai Szumi megye közelebbről nem megnevezett egyik létfontosságú infrastrukturális objektumára, a támadásban legalább három civil dolgozó megsebesült – jelentette be a régió kormányzója, Dmitro Zsivickij. Szavai szerint a vállalat területén 19 robbanás volt, miközben a munkások ott dolgoztak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálatán keresztül arról adott hírt, hogy munkatársai elfogtak Herszonban egy civilruhás orosz katonát. A férfi helyi lakosnak adta ki magát, az SZBU tisztjeivel folytatott beszélgetés során azonban bevallotta, hogy az orosz fegyveres erők 69. különálló dandárjának hivatásos katonája. A különleges szolgálat azt is megállapította, hogy az orosz megszállás alól felszabadult Herszonban információgyűjtés, az ukrán fegyveres erők elleni tűztámadások korrigálása és szabotázsakciók végrehajtása volt a feladata.

Herszonba érkezett a várva várt ENSZ-segély

Az ENSZ első humanitárius segélyszállítmánya hétfőn megérkezett az ukrán városba. Herszon az elmúlt napokban a véres harcokkal és a visszafoglalásával került be a hírekbe, ami az orosz–ukrán háború kitörése óta az egyik legjelentősebb ukrán siker.

 

 

Ukrajna Oroszország Luhanszk Donyeck
Kapcsolódó cikkek