Megállapodott Pakisztán és Kína arról, hogy megkezdik egy közel 10 milliárd dolláros nagy sebességű vasút építését. A Pekingbe látogató pakisztáni miniszterelnök, Shehbaz Sharif és Hszi Csin-ping az után állapodtak meg a beruházásról, hogy a gazdaság lassulásával küzdő Kína a hitelezést is igyekszik visszafogni.

Fotó: Aamir Qureshi / AFP

Sharif hivatala szerint a megállapodás értelmében megkezdődhet az egyes fővonal fejlesztése, amely többek között magában foglalja egy közel 1900 kilométeres, a gyarmati időkből maradt, Karacsi és Pesavar közötti szakasz felújítását és alkalmassá tételét a nagy sebességű vasút működtetésére. Az évek óta lebegtetett projekt számára Pakisztán a hét elején adott zöld jelzést, ugyanakkor a finanszírozás részleteit nem közölték. 

Korábban Pakisztán arról beszélt, hogy a beruházást kínai hitelekből fizetnék.

A kínai „adósságdiplomáciát” az Egyesült Államok korábban kritizálta, míg az idén Kína késleltette a Pakisztán számára juttatott mentőcsomag megérkezését és visszafogta az afrikai hitelezését is. Jelenleg a pakisztáni külső mintegy 30 százaléka lehet kínai kezekben a Nemzetközi Valutaalap szeptemberi jelentése szerint.

Hszi és Sharif találkozóján véglegesítették egy Karacsiban épülő belvárosi vasút részleteit is. Hszi azt is közölte, hogy Kína 500 millió jüant (68,7 millió dollár) ad Pakisztán újraépítésére az áradásokat követően.

Szintén szerdán a két ország jegybankja együttműködési megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi a jüanügyleteket Pakisztánban – írja a Bloomberg.