Nemzetközi gazdaság

NATO-teszt tette próbára a romániai légvédelmi rendszert

A lengyelországi rakétabecsapódás után mindenki igyekszik megerősíteni légvédelmét. A NATO ezúttal keleti szomszédunknál gyakorlatozott.

Nemzetközi hadgyakorlatot tartottak NATO-szövetségesek a romániai légvédelmi és rakétavédelmi rendszer tesztelésére szerdán, miután egy héttel korábban egy lengyel területen lezuhant eltévedt rakéta rávilágított az észak-atlanti szövetség rakétapajzsának hiányosságaira – számolt be róla a román Agerpres hírügynökség.

NATO
Szimulált támadással tesztelték a NATO-szövetségesek a romániai légvédelmi rendszert.
Fotó: Ozan Kose

A ramsteini szövetséges légiparancsnokság tájékoztatása szerint a Romániába telepített francia légvédelmi rendszer sikeresen hatástalanította a szövetséges repülőgépek által szimulált támadást.

A hadgyakorlaton török F–16-os, spanyol Eurofighters harci repülőgépek, amerikai, elektronikai hadviselésre kialakított Growler repülőgépek és a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról felszállt Rafale repülőgépek vettek részt.

„Válaszképpen Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára tovább erősítjük védelmi és elrettentő képességünket a NATO keleti szárnyán” – jelentette ki Oana Lungescu NATO-szóvivő.

Hozzátette, hogy a szövetség növelte a légtérvédelmi járőrözésben részt vevő harci gépek számát, és további szárazföldi, illetve hadihajókon elhelyezett légvédelmi rendszereket telepített a térségbe.

Az ehhez hasonló gyakorlatok garantálják, hogy a NATO-erők képesek együttműködni, és készek elhárítani bármilyen fenyegetést bármely irányból

– mutatott rá a szóvivő.

Franciaország májusban telepített Romániába SAMP/T típusú légvédelmi rendszert, amelyet úgy alakítottak ki, hogy képes legyen megvédeni a robotrepülőgépek, taktikai ballisztikus rakéták, drónok és repülőgépek támadásától a harci alakulatokat, repülőtereket, kikötőket és más fontos objektumokat.

Számos más szövetséges ország is telepített hasonló fegyvereket a NATO keleti szárnyára az ukrajnai orosz inváziót követően:

Szlovákia rakétavédelmét német, Lengyelországét pedig amerikai Patriot elhárító rendszerek segítik,

de az ukrán légvédelem egy eltévedt rakétájának lengyelországi becsapódása egyértelművé tette, hogy a NATO-nak ki kell küszöbölnie légvédelme hiányosságait – írta a román állami hírügynökség.

Tényleg csődöt mondott a NATO légvédelme a lengyel rakétabecsapódásnál?

Lehet-e okunk félni a hasonló támadásoktól? Meg tud-e védeni minket a NATO légvédelme? A szakértők szerint a válasz nem egyszerű, de aggodalomra sincs ok.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek