Nemzetközi gazdaság

Norvégia mentheti meg az ukránokat a fagyhaláltól

A norvég kormány bejelentette, hogy kétmilliárd korona támogatást nyújt Kijevnek a téli gázellátás biztosítására. Ez átszámolva nagyjából 78 milliárd forint. Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter közölte, hogy Oroszország az energiát fegyverként használja azzal, hogy célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja.

Norvégia kétmilliárd koronával (78 milliárd forint) támogatja Ukrajna gázellátását a télen – jelentette be hétfőn az oslói kormány.

This photograph taken on November 17, 2022, shows a view of a street in the city of Odessa, southern Ukraine, during a blackout, amid the Russian invasion of Ukraine.
Áramszünet Odessza városban. Fotó: Oleksandr Gimanov / AFP

Az összeget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (EBRD) keresztül fogják folyósítani. 

Ukrajna kifejezetten arra kérte Norvégiát, hogy segítsen a földgázellátás biztosításában ezen a télen 

– hangsúlyozta Trygve Slagsvold Vedum pénzügyminiszter.

Miközben vészesen közeleg a tél Ukrajnában, Oroszország fegyverként használja az energiát, és célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja az ukrajnai ellenállás megtörése érdekében 

– mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter. „Amit Oroszország csinál, az a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, és óriási megpróbáltatásoknak teszi ki Ukrajna lakóit” – tette hozzá.

Nagy spórolásba kezdtek az ukránok

Az ukránok mintegy 10 százalékkal kevesebb villamos energiát használnak naponta. Korábbi áramkimaradások is ösztönzik a spórolást.

Jonas Gahr Store norvég kormányfő még júliusban jelentette be, hogy 

2022-ben és 2023-ban tízmilliárd koronával (390 milliárd forint) fogják támogatni Ukrajnát.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornáján erősítette meg a norvég gázvásárlási támogatás tényét. A kormányfő szerint Ukrajna gáztárolóiban jelenleg 14 milliárd köbméter gázt tárolnak, amely elegendő a fűtési szezonra. „Párhuzamosan a kritikus infrastruktúránkra mért orosz támadások miatt további forrásokat fogunk felhalmozni” – tette hozzá.

Az orosz gázszállítások korlátozása miatt Norvégia Európa egyik legfontosabb gázszállítójává lépett elő. Az oslói vezetés szerint a skandináv ország az idén 8-10 százalékkal emelte gázexportját, miközben a norvég állam a magas energiaárak miatt tetemes bevételre tesz szert a nemzetközi olaj- és gázeladásokból.

 

Norvégia támogatás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek