Nemzetközi gazdaság

Nagy spórolásba kezdtek az ukránok

Az ukránok mintegy 10 százalékkal kevesebb villamos energiát használnak naponta. Korábbi áramkimaradások is ösztönzik a spórolást.

Az ukránok megfogadták az áramfogyasztás csökkentésére irányuló kérést, így naponta csaknem 10 százalékkal kevesebb villamos energiát használnak – jelentette ki Andrij Herusz, a parlament energetikai és lakásügyi bizottságának elnöke – adta hírül a kárpátaljai hírportál, a Kárpáti Igaz Szó.

Daily Life In Kyiv During A Blackout After A Russian Missile Attack On Ukrainian Power Infrastructure
Ukrajna, spórolás, energia, áram
Nagy spórolásba kezdtek az ukránok.
Fotó: NurPhoto via AFP

A napi fogyasztás mintegy 14 ezer megawattot tesz ki. Az ukrán lakosság országosan ennek mintegy 10 százalékát, vagyis 1,4 ezer megawattot takarít meg – ismertette Herusz. Az miatti, több hete tartó tervezett áramkimaradások is ösztönzik a spórolást.

A szakpolitikus kiemelte, hogy a legsúlyosabb villamosenergia-ellátási gondok a kijevi régióban és az ország északkeleti részén, Csernyihiv, Szumi, Poltava, Harkiv és részben Cserkaszi megyében tapasztalhatók.

A keddi légitámadások következtében hétmillió ukrán maradt áram nélkül.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban egy interjúban arról beszélt, hogy a születésszám emelkedését várja az áramszünetektől.

A szakértők úgy vélik, Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállítása körülbelül 300 millió eurós költség, emiatt az országnak további uniós pénzügyi és eszköztámogatásra lenne szüksége. Legfőképpen transzformátorokra, akkumulátorokra, generátorokra és ezek működtetéséhez szükséges alkatrészekre van szükség.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet szerdán, hogy a kedden Ukrajna infrastruktúráját célzó tömeges légicsapások hatással lehetnek néhány szomszédos ország energiarendszerére.

Ez történt délig a lengyelországi rakétabecsapódás ügyében

Az oroszok állítják, 35 kilométernél közelebb egyetlen rakétájuk sem járt az ukrán–lengyel határhoz. Egyre több jel utal arra, hogy ukrán légvédelmi eszköz ölte meg a két ártatlan lengyelt.

 

 

áram energia spórolás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek