A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hétfőn ismét visszavágta az idei olajkeresletre vonatkozó prognózisát, és a jövő évi kilátásokon is rontott. Április óta a kartell immár az ötödik alkalommal csökkentette előrejelzését, csak a fő érvrendszer maradt változatlan: a magas a világgazdaság lassulása és az emelkedő jegybanki kamatok, amelyek tovább növelik a recessziós kockázatokat. 

OPEC Photo Illustrations
Április óta már ötödször csökkentett idei prognózisán az olajkartell.
 Fotó: Jakub Porzycki/AFP

Új tényezőként hivatkoznak még a munkaerőpiaci krízisre, egyes régiók eladósodottságának meredek növekedésére, és a beszállítói lánc még most is megfigyelhető felszakadozottságára. A kínai Covid-járványt viszont szóra sem méltatták. Megállapításuk szerint az évzáró negyedévben csak fokozódnak a bizonytalanságok, ami megnehezíti a tervezést. 

A kartell most kiadott havi jelentésében a tavalyihoz képest 

már csak 2,6 százalékos idei keresletbővülést vár, ez mennyiségre vetítve napi 2,55 millió hordós plusz jelent. 

Ezúttal az előző jelentésükhez képest napi százezer hordónyival csökkentették a 2022-re érvényes prognózisukat. Az OPEC és szövetségesei – élükön Oroszországgal – alkotta OPEC+ december 4-kén dönt a következő időszak termelési kvótáiról, amellyel meghatározzák világpiaci kínálatot és az árszínvonalat is. 

A Brent árfolyama
 

Októberben a termelés napi százezer, novemberben pedig kétmillió hordós csökkentéséről döntöttek, s ahogy akkor, most is elővigyázatosak lesznek a kvóták leosztásakor – ezt a kartell vezető ereje, Szaúd-Arábia olajminisztere erősítette meg a múlt héten. 

Az OPEC a jövő évre az idei bővülésnél is jóval alacsonyabbra teszi a jelentkező plusz igényeket, 

e szerint nap 2,24 millió hordóval lesz csak többre szükség az idei bázisnál. 

Ezen a prognózison is napi százezer hordónyi mennyiséget vágtak az előző jelentésükben foglalthoz képest. Érdekesség, hogy amíg az igényeket egyre pesszimistábban ítélik meg, a világgazdaság növekedési ütemén nem változtattak. Ezt azzal magyarázzák, hogy bármilyen pozitív fejlemény az orosz-ukrán háborúban enyhítheti a nyomást az energiaárakra, s ezzel a GDP-termelésre, egyszersmind oldva a recessziós görcsöket. 

Segít az is, hogy a nagy jegybankok kamatemelési ciklusuk vége felé közelednek. Hogy az oroszokkal barátkozó szaúdiak számára a háború pozitív fejleménye mit is jelenthet, azt nem lehet kisilabizálni a havi jelentés összefoglalójából. A jelentés közzétételét követően az olajár enyhén, egy százalékon belüli mértékben csökkent, a Brent alaptípus hordójáért 95 dollárt, míg az amerikai WTI-ért 88 dollárt kértek.