Ha a következő választásokon a Sinn Féin nevű republikánus párt nyerne Írországban, és megemelné a vállalatokra kiszabott adókat, a Ryanair azonnal áthelyezné központját egy másik országba – fenyegetőzött Michael O’Leary, a cég vezérigazgatója. Ír sajtóhírek szerint ez azt eredményezné, hogy a Ryanair Magyarországra költözik, hiszen az Európai Unióban hazánkban a legalacsonyabb a társasági adókulcs, 9 százalék.

Micheal O'Leary
Fotó: AFP

O’Leary azt nyilatkozta, a közvélemény-kutatások alapján egyelőre listavezető párt tele van gazdasági analfabétákkal, és ha a bő két év múlva rendezendő választáson nyer, visszavezeti a hetvenes évekbeli vagyonadót, aminek következményeképp az emberek tömegével menekülnek majd Írországból.

Igen, ha az adózásunkba beleavatkoznának, azonnal cselekednénk. Nem lenne nehéz új központot találni

– közölte Írország legjelentősebb légitársaságának vezérigazgatója, aki politikai és adózási kérdésekben is rendszeresen megnyilvánul. A magyar kormány által kivetett extraprofitadót még mindig nem fizette be, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek válogatott sértésekkel üzent, nemrég pedig az új brit miniszterelnökkel kapcsolatban mondta el a véleményét.

Ryanair: a legmodortalanabb légitársaság

Zokni nélküli németek, kövér szomszédok, bunkó ügyfélszolgálat, lesajnált szegény utasok – és ez csak néhány példa, mit enged meg magának az ír fapados, amely legújabban a brit kormányválságon gúnyolódik.

O’Leary megjegyezte: európai sikertörténetként tekint a Ryanairre, amely a legtöbb európai országban az első számú légitársaság, és bár büszke arra, hogy a vállalat ír, nem harcolna azért a végsőkig, hogy elkerülje a költözést. Írországban momentán 12,5 százalék a társasági miközben bizonyos feltételek mellett Franciaországban, Németországban vagy Hollandiában akár a 20 százalékot is meghaladhatja. Éppen ezért hiszik az írek, hogy

ha költözni kell, a Ryanair Magyarországot választaná – ami azért is okozna különös szituációt, mert riválisa, a WizzAir budapesti székhelyű fapados.

A portál azt is felhozza érvként Magyarország mellett, hogy Budapesten kedvezők a megélhetési költségek.