Jelenleg nem túl vidám a helyzet Oroszországban: az ország immár 8 hónapja folytatja „speciális hadműveletét”, még pontosabban háborúját a szomszédos Ukrajnában és nem áll túl jól a helyzet, hiszen egyre inkább kiszorulnak azokról a területekről, amelyeket saját magukénak tartanak. Ehhez jön még az állandó, sorozástól való félelem – amely miatt százezrek menekültek külföldre –, az elértéktelenedő rubelhez társuló vaskos illetve az is, hogy egyre kevesebb szórakozási és egyéb lehetőség van hazájukban a kivonult nyugati szolgáltatók okozta kínálathiány miatt.  

temetés
Fotó: Shutterstock

Ezek után nem csoda, hogy egyre több orosz fiatal tapasztal depressziót és szorongást, amelyre megoldást kínálhat egy nemrég indult start-up, igaz, elsősorban a vagyonosoknak. Egy kamu temetés költsége ugyanis akár 3,5 millió rubel is lehet, amely átszámítva 23 millió forintnak felel meg.  

Divatszakma lett a temetkezési vállalkozás az USA-ban

2021-ben az akkreditált temetkezési képzésekre 24 százalékkal többen jelentkeztek, mint 2020-ban és a szakemberek szerint ez az arány idén tovább fog nőni.

Egy ilyen élmény után a kliensek akár új oldalukat is felfedezhetik, például megtalálhatják magukban a tehetséget, vagy másként kezdenek el gondolkozni és ezzel sikeresebbek lesznek az üzleti életben  

– mondta a cég alapítója, Jekatyerina Probrazsenszkaja a Govorit Moszkva című rádióállomásnak a Moscow Times című lap cikke szerint.  

Élő koporsót mutattak be Bécsben

Gombafonalakból készül a természetközeli temetést lehetővé tevő koporsó.

A vállalkozást indító üzletasszony eddig business coach-ként dolgozott és szerinte a kamutemetés is beleillik ebbe a profilba, hiszen új erőt ad az embereknek, hogy harcoljanak az életükért és egy boldog jövőért, gyakorlatilag az egész életüket újraértelmezhetik ennek köszönhetően.  

A vállalkozás kétféle temetést kínál, egy online változatot és egy teljes körű búcsúztatást. Az első természetesen olcsóbb, 600 ezer rubelbe (4 millió forintba) kerül és egyfajta stresszűző terápiaként reklámozzák,

 amely segít oldani a szorongásokat és ezáltal az ügyfél elérheti, hogy lezárja életének korábbi szakaszát, hogy valami újba foghasson.  

A teljes körű búcsúztatáson a kívánt vallás szerint temetik el az illetőt, mindent úgy előadva, mint egy rendes temetésen, tehát az ügyfél koporsóba is fekszik, majd 20, vagy 60 percre eltemetik, kéréstől függően. Bár ez idő alatt a külvilág teljesen ki lesz zárva és az ember egyedül marad, de a koporsóban pánikgomb is van. A szervezők leszögezték, hogy senki sem tud megfulladni, mert a koporsóban 5 és fél órára elég levegő van. A szertartás után pedig az ügyfelek megtarthatják a koporsóikat szuvenírként.  

 

Nem új ötlet, Dél-Koreában ezrek élnek vele

Bár a kamutemetés mindenképp meglepő, mégsem új ötletről van szó. Először Dél-Koreában kezdtek hasonló vállalkozásba, még 2012-ben. Ott szintén a depresszió elleni küzdelem egyik hatásos eszközeként kínálták az öntemetéseket, de ott csoportos terápia volt, azaz egy teremben több jelentkező feküdt a saját koporsójába, hogy jelképesen eltemessék őket és a szertartás alatt gondolkodhassanak életükről. Dél-Koreában évente több ezren élnek a lehetőségtől a középiskolás diákoktól egészen az idősebb korosztályig.