Kórházba szállították Balin az orosz külügyminisztert, Szergej Lavrovot, miután megérkezett a G20-csúcstalálkozóra – írta az AP indonéz forrásokra hivatkozva. A 72 éves külügyminiszter vasárnap érkezett meg az eseményre.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24 : Russian Foreign Minister Sergey Lavrov holds a press conference during the 77th session of the United Nations General Assembly (UNGA) at U.N. headquarters on September 24, 2022 in New York City. After two years of holding the session virtually or in a hybrid format, 157 heads of state and representatives of government are expected to attend the General Assembly in person.
Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

Később a Moscow Times közölte, hogy az orosz külügyminisztérium cáfolta a híreket. A tárca szóvivőjét idézve a portál azt írta,

az orosz tisztségviselők megdöbbenve olvasták az AP beszámolóját, és szó sincs arról, hogy Lavrovot szívbetegséggel kezelnék.

Oroszország jakartai nagykövetsége egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, ellenben a Reutersnek nyilatkozó kormányzó, Wayan Koster azt mondta, valóban kórházba szállították Lavrovot, ám egy rövid vizsgálat után el is hagyhatta az intézményt, megfelelő egészségügyi állapotban.

Lavrov Vlagyimir Putyin helyett utazott el a rendezvényre, és ő volt az, aki idő előtt távozott a G20-ak diplomáciai vezetőinek Balin tartott júliusi találkozójáról, miután több kollégája bírálta őt Oroszország ukrajnai háborúja miatt. A csúcstalálkozón a tervek szerint Hszi Csin-ping elnök találkozik Joe Bidennel és Emmanuel Macronnal is.