A közeljövőben várhatóan részvénytársasággá alakítják a helyi villamos műveket, azaz a Szerbiai Villanygazdaságot (EPS), de az állam megőrizné benne a többségi tulajdonát. A jövő évi szerb költségvetés vitája során a parlamentben, de a közbeszédben is gyakori téma volt az ország elektromos ellátását biztosító állami vállalat sorsa. Szerbiában az elektromos energia döntő hányadát szénerőművekben termelik.

Lights illuminate the Nikola Tesla A thermal power plant in Obrenovac, Serbia, on Tuesday, Nov. 1, 2022. Smog spewing from ancient coal-fired power plants, outdated automobiles and heating systems running on burning tires and wood is choking the Balkans both literally and economically.
A szénre alapozott szerb energiarendszer ma már importra szorul.
Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

Az EPS két évvel ezelőtt még nyereséges volt, és elegendő áramot tudott termelni az ország biztonságos energiaellátásához, de már akkor gondok voltak a vállalat menedzselése körül. Az utóbbi időben pedig az elavult kapacitásoknak és más negatív folyamatoknak „köszönhetően” az ország havi 400-500 millió euró értékben kényszerül áramot importálni a szükségletei kielégítéséhez, miközben 

az EPS áramimport miatt felmerülő veszteségét a költségvetésből térítik meg. 

Ennek kapcsán vetődött fel – nem először – a vállalat esetleges magánosítása. A szerb elnök, valamint a miniszterelnök is kijelentette azonban a napokban, hogy az állam mindenképpen megtartaná többségi tulajdonát az EPS-ben.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök szerint nem fogják az EPS-t privatizálni, de szükség lesz az átalakítására. A miniszterelnök úgy vélte, hogy az EPS-nek olyan vállalattá kell átalakulnia, amely garantálni tudja az ország energiaellátását, de gyorsan hozzátette azt is, hogy értelmetlennek tartja privatizálni az olyan vállalatokat, amelyek az ország energiaellátásának biztonságát kell hogy garantálják. 

A Tanjug hírügynökség viszont ezzel egy időben már arról számolt be, hogy az EPS felügyelőbizottsága elfogadott egy javaslatot, amely szerint közvállalatból zárt körű részvénytársasággá alakuljon át a cég. Legutóbbi ülésén a felügyelőbizottság azt is javasolta, hogy a változtatásról szóló stratégiai döntést a szerb kormány hozza meg. 

Az alaptőke értéke valamivel több, mint 365 milliárd dinár (1256 milliárd forint), az átalakulás után pedig mind a 36,51 millió tulajdonosa az állam lenne.

A szerb elnök is megszólalt az ügyben. Kijelentette, hogy nem adják el a Szerbiai Villanygazdaságot, az ezzel kapcsolatos mesék végére pontot kell tenni. A szerb államelnök az állami televízióban újságírói kérdésre elmondta azonban, hogy a szerb államvezetésnek semmi kifogása nincs az ellen, ha valaki szeretne egy kisebb tulajdonrészt, például 10 százalékos részesedést szerezni a villanygazdaságban, de fontosnak tartja, hogy a szerb állam a jövőben is többségi tulajdonos maradjon a vállalatban. 

Heating,Radiator,With,Serbian,Flag,On,The,Wall.,Heating,In
Fotó: Shutterstock

Aleksandar Vucic nem titkolt célja, hogy a villanygazdaság erős, jól menedzselt vállalattá váljon, és megjelenjen a londoni börzén. 

El kell érni, hogy az EPS a nemzetközi befektetők számára is vonzó legyen, és bátran merjenek benne 3-5 százalékos részesedést vásárolni. 

Szerbiában az áram ára január 1-jétől 10 százalékkal emelkedik, és átlagosan 12,4 dinár, azaz 42,65 forint lesz kilowattóránként, adókkal és járulékokkal együtt. Az országban az átlagos áramfogyasztás napi közel 90 millió kilowattórát tesz ki.