Nemzetközi gazdaság

Az összeomlás szélére sodródott Ukrajna gazdasága

Nagyjából ötvenmilliárd dollárral, vagyis a bruttó hazai termék 25 százalékával zsugorodhat idén az Ukrán gazdaság a háború miatt – írta elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Az orosz–ukrán háború gazdasági és társadalmi hatásai nemcsak Ukrajnára, de a szélesebb régióra is nagy hatással vannak – írta elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató. A legtöbb Ukrajnához és Oroszországhoz közeli országban 

csökkent a az következtében emelkedtek a fogyasztói árak, nőtt a bizonytalanság, ezek együttesen pedig tovább nehezítik a koronavírus miatt kialakult válságos helyzet újrarendezésének lehetőségét is. 

Fotó: Sergey Bobok / AFP

A további károk az infrastruktúrában, energiaellátásban és épített létesítményekben pedig emelik annak a helyreállítási összegnek a mértékét, amely szükséges lesz Ukrajna újbóli működéséhez és amelyet az az egyes szervezetek együttműködésévél kíván az ország rendelkezésére bocsátani.

Ukrán GDP

Az ukrán 2021-ben az elmúlt tíz év értékeihez képest rekord magas, 200,09 milliárd dollár ért el, emellett pedig az államadósság is jelentősen csökkent 2020-hoz képest. A februári események hatására azonban várható volt, hogy idén a főbb gazdasági mutatókban visszaesés lesz, az előrejelzések alapján a 2022-ben 150 milliárd dollár körül alakulhat a bruttó hazai termék értéke, ami a 2019-es szinthez lesz hasonló. Mindez 25 százalékos visszaesést jelent 2021-hez képest. Az államadósság ennél markánsabban romlik: a GDP-hez viszonyítva idén elérheti a 72 százalékot is, amire legutóbb 2017-ben volt példa.

Infláció

A háború másik negatív hozadéka az egyre emelkedő inflációs adatok, amelyek Európa-szerte problémát jelentenek. Ukrajnában egy év alatt 16,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, 

2022 októberében például 26,6 százalék volt az infláció mértéke. 

A legmagasabb áremelkedés a szállítmányozás és az élelmiszerek esetében figyelhető meg. Mindkét esetben hatással volt a növekvő tendenciára a szállítási költségek emelkedése, az alapanyagok beszerzési árának emelkedése, valamint egyes termékek esetén a fellépő hiány is gondot okozott.

Külkereskedelem

Mind az mind pedig az esetében a 2022 márciusi adatokban erőteljes visszaesés mutatkozik, a februári értékekhez képest csaknem felére csökkent az ukrán külkereskedelem. Április és augusztus között az adatok javulást mutatnak, mindazonáltal az októberben kiéleződő, és egyre hevesebb harcok komoly hatással lesznek az utolsó negyedéves külkereskedelemre is. 

Az export nagy része még idén januárban Kínába, Törökországba, Lengyelországba és egyes nyugat európai országokba irányult, míg az ukrán import többségében Kínából, az Oroszországi Föderációból, Belaruszból és Amerikából érkezett.

A háború fokozódásával várható a kereskedelmi partnerek átrendeződése is és a korábbi orosz és belarusz együttműködések csökkenése.

Katonai kiadások

A de facto 2014-ben kezdődött és a kisebb nagyobb intenzitással azóta is tartó orosz–ukrán háború miatt fokozatosan emelkedtek keleti szomszédunk háborús kiadásai, 2012 és 2021 között több mint kétszerese lett a védelmi költségek összege. Összehasonlításként érdemes megnézni, hogy ugyanebben az időszakban Oroszország mekkora összeget szánt ugyanezekre a ráfordításokra. A Stockholm International Peace Research Institute elemzése szerint a katonai és egyéb védelmi kiadások tekintetében Oroszország az ötödik helyen áll, GDP-jének mintegy 4,1 százalékát fordítja ilyen jellegű fejlesztésekre. 

Ukrajna a februári támadásokat követően ismét növelte a védelmi kiadásait: egyes felméréses és erre irányuló tájékoztatások alapján havonta átlagosan 4,4 milliárd dollárt fordítottak 2022-ben katonai célokra.

Károk Ukrajnában

A legtöbb háborús kár a lakóépületekben és a közlekedési infrastruktúrában keletkezett az orosz támadások következtében, mindazonáltal az október óta a harcok során jelentősen sérült az Ukrajna energiaellátását biztosító infrastruktúra is. Az előzetes becslések szerint akár 2 milliárd dollár is lehet a teljes kár. 

 

Ukrajna orosz agresszió háború orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek