Egy csomagban kezeljük a magyar helyreállítási terv, az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás és a globális ügyét: ha egy kérdésben nincs megállapodás, a többiben sincs – jelentette ki Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter Brüsszelben.

BELGIUM - ECONOMIC AND FINANCIAL AFFAIRS COUNCIL Belgium, Brussels, 2022/11/08. Zbynek Stanjura, Czech Republic s finance minister, at a news conference following an Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) at the European Council headquarters. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Belgique, Bruxelles, 2022/11/08. Zbynek Stanjura, le ministre des finances tcheque, pendant une conference de presse suivant un Conseil des Affaires Economiques et Financieres au siege du Conseil Europeen. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Stanjura aláhúzta: a csomag jóváhagyása attól is függ, hogy Magyarország milyen intézkedéseket tesz az uniós költségvetés védelmében. Éppen azért a cseh elnökség felkérte az Európai Bizottságot, hogy adjon ki frissített értékelést a magyar helyzet kapcsán, amely lefedi a magyar kormány legutóbbi jogalkotási előrelépéseit is.

A cseh elnökség teljes mértékben elkötelezett a kompromisszum megtalálása mellett. Ha ezt pár napon belül elérjük, akkor már csak technikai kérdés, hogy év végéig megállapodjunk a teljes csomagról, ami videokonferencia keretében meg is történhet

– mondta a cseh tárcavezető. A politikus kifejtette: Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra, és a forrásoknak el kell jutniuk az országba, akár 26 vagy 27 uniós tagállam hozzájárulásával. 

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Ukrajna jelentős finanszírozási hiánnyal néz szembe, ezért a 18 milliárd eurós támogatás első részletének folyósítására már januárban számít. Szerinte ma nem sikerült megállapodást elérni erről a kérdésről, de a munka a következő napokban folytatódik.

Hozzátette: a költségvetési rendelet kedden elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy a bizottság előkészítse a pénzügyi infrastruktúrát ahhoz, hogy a pénzeszközök gyorsan, január elején eljussanak Ukrajnába, amint politikai megállapodás születik a 18 milliárd eurós csomagról.

Dombrovskis kifejtette, hogy a pénzügyminiszterektől megkapta a frissített értékelés elkészítésére vonatkozó felkérést a magyar helyzet kapcsán. „Az idő sürget, a magyar nyelvű jogszabályok mennyisége miatt nehéz lesz néhány nap alatt új értékelést adni, de a bizottság konstruktívan vesz részt a munkában, és megtesszük, amit tudunk” – szögezte le Valdis Dombrovskis. 

Pénzbefagyasztás, ukrán segély: mégsem döntöttek az uniós pénzügyminiszterek

Magyarország nem támogatja az ukrajnai finanszírozási programját, és veszélyes precedensnek tartja, hogy a hazánknak járó uniós források kifizetését ettől független ügyekkel kössék össze.