Hokkaidón a  nagy sebességű vasútvonal meghosszabbítása nagyjából 40 százalékkal, 645 milliárd jennel (4,88 milliárd dollárral) haladja meg az eredeti költségvetési terveket, így a teljes összeg 2,3 ezermilliárd jenre emelkedik – közölte a távol-keleti ország közlekedési minisztériuma.

Blanket Of Snow And Ice Causes Travel Disruption Around Lond on An Elizabeth line passenger train arrives on snow covered railway tracks at Shenfield railway station in Shenfield, UK, on Monday, Dec. 12, 2022. With London blanketed in snow, the Met Office has yellow weather warnings for snow and ice in place throughout the UK until Thursday. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A beruházás révén a nagy sebességű hálózathoz kapcsolnák Hokkaidó székhelyét, Szapporót is.

A szigetország legnagyobb városait – Szapporo kivétel – Sinkanszennek hívott nagy sebességű vasútvonalak köti össze, ezek közül a Tokiót és Oszakát összekötő számít a legnagyobb forgalmúnak. Japán legészakibb szigetén az alagútépítéssel kapcsolatos problémák miatt egyes területeken az építkezés négy évvel is elhúzódhat. Eredetileg úgy számoltak, hogy a Sinkanszen meghosszabbításával 2030-ban végeznek – írja a Nikkei Asia.

Csak a munkaerő és az anyagok árának emelkedése 205 milliárd jennel növelheti a projekt költségeit. Az összeg még magasabb lehet, ha a költségek a becslésben szereplő 2 százalékos ütemnél gyorsabban emelkednek. Az eset nem egyedülálló, több vonalon is késik az építkezés, illetve elszálltak a költségek. Ráadásul nem csak a pénz okoz problémát, a Sinkanszenek mentén fekvő helyi önkormányzatok nem mindig támogatják a zajos építkezéseket.

Az olajárrobbanás óta nem látott szintre szökött fel a japán infláció

A japán jegybank számíthatott az inflációs rekordra, amikor a héten apró, ám váratlan lépést tett az ultralaza monetáris politika feladása felé. Kuroda Harihuko, a japán központi bank elnöke bejelentette, hogy a duplájára, plusz-mínusz 50 bázispontra szélesítik ki az irányadó 10 éves államkötvény hozamingadozásának célsávját.